10 tips om je vakantiegevoel vast te houden!

Uit het vliegtuigraam zie je Schiphol steeds dichterbij komen en voor je het weet ben je aan het racen om thuis te komen. Dan komt de was én in een paar dagen zit je weer op het werk. Ja, je vakantiegevoel is binnen een paar weken weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Herken jij dit ook? Wij in ieder geval wel, terwijl we allemaal niets liever willen dan dat vakantiegevoel vasthouden. Daarom: 10 tips om dit voor elkaar te krijgen. Waar begin jij? 

#1. Ga aan de slag met je vakantiefoto’s

Mijn favoriete bezigheid in het vliegtuig op de terugweg? Foto’s uitzoeken. Niets is leuker dan kijken of je een beetje Instagram-waardige foto’s hebt gemaakt. #sharingiscaring, want zo is je vakantie wel echt gebeurd, toch? Maar nog beter. Ga aan de slag met een fotoboek van je vakantie. We maken tegenwoordig zoveel foto’s, maar doen er zo weinig mee. Mijn kast staat vol met een aantal toffe reisfotoboeken en niets is lekkerder dan op een regenachtige avond deze er even bij te pakken. Flashbacks guaranteed.

#2. Plan een relax-weekend

Het is heel gemakkelijk om weer terug te vallen in je oude ritme. Onze weekenden zitten soms propvol, terwijl we tijdens de vakantie écht wel weten hoe we moeten relaxen. Dus plan een vakantiedagje in je eigen weekend. Niets hoeft, alles mag. Ga ergens lekker lunchen, pak de trein naar het strand – en jij vindt dat vakantiegevoel écht wel even terug. 

#3. Haal de lokale gerechten in huis

Het eten is altijd lekkerder in het buitenland (of nou ja, meestal). Maar we weten best dat je tegenwoordig alle lokale gerechten gewoon in Nederland eet. Plan een heerlijk tapas-avondje met croquettes en patatas bravas. Doe eens gek en maak van scratch je eigen Thaise curry. Of ga in de stad bij een Mexicaan eten en bestel het eten wat je zo mist. Genoeg opties om het vakantie-eten naar je eigen keuken te brengen. 

#4. Wees toerist in eigen stad

We willen altijd graag de toerist uithangen, maar hoe goed ken je je eigen woonplaats? Plan een zondag in om toerist te zijn in je eigen stad. Meestal kom je er dan achter dat je er nog maar bar weinig van hebt gezien. Of dat je eigenlijk altijd naar dezelfde plekjes gaat. Check online een toffe route of koop eens een reisgidsje van je stad (in de buurt) en ontdek de wijken of te gekke plekken waar je eigenlijk nog nooit bent geweest.  

#5. Zet je vakantiemodus aan

Ken je dat moment wanneer het vliegtuig de grond aanraakt bij Schiphol en je de eerste ping van iemand zijn telefoon alweer hoort? Even achter de computer, de televisie aan en je mobiel constant in je hand. Waarom zet je je vakantiemodus niet even opnieuw aan? Ook al is het maar voor een avondje. Even geen tv, maar gewoon een goed boek lezen. Een gesprek met iemand aanknopen in plaats van je WhatsApp weer te openen. Het klinkt zo makkelijk, maar lijkt in eigen land toch altijd wat moeilijker. 

#6. Rustig aan je werk beginnen

Je herkent dit vast: voordat je op vakantie gaat, heb je extra werk en als je terugkomt, is hier nog meer bijgekomen. Tip van de dag: zet je out of office nog voor een dagje of twee aan en werk eerst in alle rust je mail even bij. Zo zit je niet meteen in de stress en heb je meteen wat tijd om je collega’s bij te praten over je vakantie (en vertel je ze waarom ze ook moeten gaan). 

#7. Meer naar buiten

Als je in de zomer terugkomt van je vakantie, pak je makkelijk nog een terrasje of stap je met blote voeten nog wel het strand op. Maar in de winter is dit toch een stuk lastiger. Toch is het ook belangrijk om naar buiten te gaan als het minder mooi weer is. Kleed je iets dikker aan, doe je wandelschoenen aan en geniet van de herfstbladeren of banjer gewoon lekker door de sneeuw. Een goede wandeling buiten is niet alleen goed voor je energielevel – je verbruikt zelfs nog wat extra calorieën. Win-win, toch? 

#8. Leer een vreemde taal

Geniet jij ook zo van de taal als je op vakantie bent? Een jong meisje die op haar schattigst Spaans praat, een stel die ruziet in het Portugees of in het onverstaanbare Chinees. Mis je dit als je thuis bent? Waarom leer je dan niet een vreemde taal? Er zijn tegenwoordig tig apps waarmee je gratis een taal leert. Zo praat jij straks die geweldige taal gewoon in je eigen huis.

#9. Ga weg zonder vakantiedagen op te nemen

Stedentrips, je kan er niet genoeg maken. Vooral als je lekker weg kan zonder hiervoor extra vakantiedagen op te nemen. Boek last-minute een weekendje weg en je zit binnen no time ergens anders in Europa. Vrijdagavond vliegen en zondag weer terug. Waarom niet? 

#10. Plan je volgende vakantie

Ja, oké het klinkt enorm cliché. Maar het is wel zo. De voorpret van een vakantie is soms al (bijna) net zo leuk als de vakantie zelf. Daarnaast is het altijd goed om ergens naar uit te kijken. Hoe lekker is het als je kan zeggen; over twee weken ga ik een weekje weg. Óf: ik heb mijn reis voor november al geboekt. Kom maar op met die vakantie… 

En met welke ga je beginnen? Of wie weet heb je nog andere tips. Deel die vooral!

Reageer op dit bericht