7x autoverhuur oplichting en hoe te vermijden

Autoverhuurbedrijven bij een vliegveld

Als je op vakantie een auto huurt, kun je op ontdekkingstocht gaan. Maar zonder een beetje planning, kun je uiteindelijk veel te veel betalen. Bescherm jezelf door de 7 grootste autohuurfraudepraktijken te leren kennen.

Torenhoge kosten voor eigen risico

Wanneer je een auto huurt, is de verzekering inbegrepen. Maar het is goed mogelijk dat het eigen risico enorm hoog is. Dit is het bedrag dat je moet betalen om de kosten van een ongeval te dekken, voordat de verzekering ingaat. Dit bedrag kan in sommige gevallen oplopen tot wel €2.000, waardoor je mogelijk flink in de buidel moet tasten als er iets misgaat.

Een manier om de kosten te omzeilen is het kopen van een excess waiver polis, die de kosten vermindert tot 0 of een klein bedrag. Maar wacht niet tot je aan de balie bent! Koop je vrijstelling thuis voordat je op reis gaat en je betaalt slechts €3,99 per dag, in vergelijking met €20 als je niet vooruit plant.

De ‘vol-ledige’ brandstofpolis

Een benzinerekening krijgen nog voor je in de auto stapt, is niet de beste start van de vakantie. Maar veel autoverhuurbedrijven hanteren een zogenaamde ‘full-empty policy’, wat betekent dat je vooraf betaalt voor een tank benzine en deze leeg kunt inleveren.

Maar er zijn twee nadelen aan zo’n beleid. Ten eerste betaal je waarschijnlijk een te hoge prijs voor de benzine. En ten tweede gebruik je misschien niet alle benzine waarvoor je hebt betaald als je een korte reis maakt of als je niet veel rijdt. In sommige gevallen krijg je het recht op terugbetaling van ongebruikte brandstof, maar meestal worden er nog servicekosten in rekening gebracht.

Kijk naar autoverhuurbedrijven die je gewoon toestaan om het voertuig terug te brengen met dezelfde hoeveelheid brandstof die het had toen je het ophaalde. Het is over het algemeen bekend als een eerlijk brandstof beleid.

De ‘upgrade’ optie

Wanneer je aankomt bij de verhuurbalie om je geboekte auto op te halen, krijg je misschien te horen dat het bedrijf geen auto’s meer heeft in de categorie die je hebt gekozen en krijg je een upgrade aangeboden – tegen een prijs.

Trap daar niet in. Je moet ofwel een auto uit een hogere categorie aangeboden krijgen zonder extra kosten, ofwel een mindere auto met een passende terugbetaling. Zorg ervoor dat dit het geval is voordat je het contract tekent en wegrijdt.

Betalen voor extra’s die je zelf kunt meebrengen

Wil je een navigatiesysteem gebruiken in het buitenland of denkt je een kinderzitje nodig te hebben? Prima, maar trap niet in de val van het huren van deze extra’s via het autoverhuurbedrijf. Het is goedkoper om je eigen stoel mee te nemen.

Als je naar het buitenland reist, rekenen chartermaatschappijen geen extra kosten voor het meenemen van kinderwagens en autostoeltjes, en veel navigatiesystemen dekken geheel Europa.

Je kunt ook Google Maps in offline modus gebruiken. Download gewoon de kaart van het gebied waar je naartoe reist en je hebt toegang tot een gratis navigatiesysteem, zonder de buitensporige datakosten! Als al het andere faalt, is er altijd nog de optie van een goede ouderwetse papieren kaart.

Kopen aan de balie

Omdat er zoveel te organiseren valt voor een vakantie, is het gemakkelijk om het huren van een auto uit te stellen tot je op je bestemming bent. Maar als je van tevoren online een auto boekt, bespaar je een hoop geld en hou je meer over om aan de leuke dingen te besteden.

Bovendien, als je boekt op de luchthaven van bestemming, of op een ander afhaalpunt zoals in een stadscentrum, loop je het risico om met een ongeschikt voertuig te eindigen wanneer de vraag stijgt in het hoogseizoen, bijvoorbeeld.

Onverwachte kosten bij thuiskomst

Je verwacht terug te keren van vakantie met een lichtere portefeuille, maar het is woedend te moeten vaststellen dat er extra geld van je creditcard wordt afgehouden voor een rekening waarvan je dacht dat je ze had vereffend. De belangrijkste redenen voor autoverhuurbedrijven om meer in rekening te brengen dan je had verwacht, is wanneer zij beweren dat je het voertuig op een of andere manier hebt beschadigd of dat je het hebt ingeleverd zonder de overeengekomen hoeveelheid brandstof.

Om jezelf te beschermen, moet je het voertuig volledig inspecteren, zowel wanneer je het ophaalt als wanneer je het terugbrengt. En een ontvangstbewijs vragen waarop staat dat het in goede staat is met de vereiste hoeveelheid benzine. Het loont ook om alle documenten, contracten en ander bewijsmateriaal (zoals foto’s van het voertuig) te bewaren als je onverwachte kosten moet aanvechten.

Verborgen kosten

Lees altijd de kleine lettertjes van de autoverhuurpolis om te controleren of er verborgen kosten of uitsluitingen zijn. Sommige autoverhuurbedrijven rekenen bijvoorbeeld extra kosten als je minder dan vier jaar hebt gereden, terwijl anderen meer in rekening brengen voor een tweede bestuurder. Anderen – en dan hebben we het over de echt gewetenloze aanbieders – kunnen proberen verborgen kosten, zoals hun eigen verzekeringspolissen, in het contract op te nemen. Je zult dit moeten ondertekenen voor je vertrekt, dus zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over elk item of prijs op het contract.

En weer anderen rekenen administratiekosten voor diefstal of schade aan de auto, zelfs als je een afkoopregeling voor eigen risico hebt gekocht. Kortom: grondig onderzoek bij het huren van een auto is de beste manier om de beste deal te krijgen.

Reageer op dit bericht