Hoe denkt Nederland over ‘prettig vliegen’ en wat zijn onze ergernissen?

Je vliegtickets zijn geboekt… hoe ga jij op vliegreis? Met knikkende knieën of uber-relaxed en wat vind jij belangrijk tijdens de vlucht? Terwijl voor de een de vakantiepret al begint op het vliegveld, is het voor de ander slechts een middel om van a naar b te reizen of zelfs een ware opgave om te vliegen. Wij vragen regelmatig naar de mening van vliegend Nederland. Uit deze enquêtes onder 3650 respondenten, komen leuke en interessante uitkomsten. Hoewel de meningen zijn verdeeld, zijn we het over bepaalde onderwerpen toch verrassend aardig eens. Herkenbaar of juist niet, dít zijn de antwoorden.

#1. Zijn we tevreden over de checks op de vliegvelden?

Van nature houden we best wel een beetje van klagen. Over het weer, die lange file, je baas en ga zo maar door. Het zal je verbazen maar meer dan 80% van de respondenten is blij met de controles zoals ze uitgevoerd worden op de vliegvelden. De behoefte aan veiligheid met de daarbij horende checks op een airport vinden wij totaal niet storend. Wachten bij de security-check op de airport, voordat je gaat vliegen, we nemen het voor lief! Zolang we maar veilig op onze eindbestemming aankomen.

#2. Hoe relaxed stappen we eigenlijk het vliegtuig in?

Tegenwoordig stap ikzelf een stuk relaxter het vliegtuig in dan vroeger. Klamme handen die de armleuning of medepassagier fijnknijpen, constant op je horloge kijken hoe lang het nog duurt en bij ook maar enige vorm van turbulentie denken dat dit het einde is, been there. Klinkt dat bekend of ben jij juist iemand die  lekker ontspannen in het vliegtuig gaat zitten? Verrassend of niet, meer dan de helft van de respondenten stapt relaxt aan boord van het vliegtuig. Zo’n 35% is grotendeels ontspannen, behalve bij turbulentie en minder dan 15% is tijdens de hele vlucht (een beetje) gespannen. 

#3. Waar worden we blij van aan boord van het vliegtuig?

Let me entertain you is de titel van de wereldberoemde hit van Robbie Williams en deze is echt van toepassing tijdens vliegen. De nieuwste films bekijken via het entertainmentsysteem aan boord of op je eigen telefoon of tablet, dat is wat we graag willen zodra we in het vliegtuig zitten. Maar liefst 45% wil lekker genieten van entertainment en 25% geniet echt van een goed boek of een leuk tijdschrift of van een praatje met degene naast je of de steward(ess). Iets meer dan 15% wil het liefst met rust worden gelaten tijdens de vlucht.

#4. Wat willen we het liefst gratis aan boord op een vlucht van minimaal 4 uur?

Gratis, we love it! Met stip op één: meer beenruimte. Niet zo gek ook, tegenwoordig zit je vaak opgevouwen in die vliegtuigstoel. Die paar extra centimeter, het zou fijn zijn als dat gratis zou zijn (33%). En dan is er nog de bagage waar je tegenwoordig op de meeste vluchten extra voor moet betalen. Afhankelijk van het gewicht en de afmetingen kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Bijna 30% wil dan ook dat 20 kilo ruimbagage gratis mee mag in het vliegtuig. Opvallend is dat gratis eten en drinken minder in trek is (20%), net als gratis WiFi (10%).

#5. Cabinepersoneel, hoe belangrijk is hun ‘look’?

Strakke look of mag het allemaal wat ‘vlotter’ of alternatiever? Wij vroegen onze respondenten naar de mening over het dragen van hakken door stewardessen. Terwijl heel Nederland het gemak van de sneaker heeft ontdekt, is dit bij cabinepersoneel nog steeds taboe. Bijna 70% geeft aan hakken overbodig te vinden voor stewardessen. Ook zij mogen gewoon een gemakkelijk zittende schoen dragen. Slechts 10% van de respondenten vindt het écht een vereiste. En we zijn ook massaal (98%) niet van zichtbaar veel make-up bij stewardessen, zo lang ze er maar verzorgd uitzien. En hoe denken we dan over tatoeages, piercings of tandversieringen? Meer dan 70% geeft aan dat het zeker toegestaan is, zolang het niet te heftig is. Bijna 30% vindt dat je in dit beroep geen zichtbare lichaamsversieringen kunt dragen. En dan de hamvraag, mag het een maatje meer zijn? Ja hoor, wij vinden het veel belangrijker dat het cabinepersoneel hun werk goed uitvoert (83%). 

#6. En waar ergeren we ons dan het meest aan tijdens een vlucht?

Natuurlijk beleeft iedereen een vliegreis het liefst zonder ergernissen. Maar de praktijk blijkt anders. Wij kwamen achter de top 5 grootste ergernissen aan boord van het vliegtuig. Als je een prettige vlucht wil hebben dan zitten we echt niet te wachten op:

Top 5 grootste ergernissen in het vliegtuig

Hoe maak jij vliegen voor jezelf prettiger?

Herkenbare top 5 of stoor jij je gewoon helemaal niet en geniet je van de vlucht? Dat horen wij het liefst, vliegen zou leuk moeten zijn! We hebben nog wel wat extra tips om vliegen voor jou nog prettiger te maken. En dat begint al bij boeken zonder vloeken. Bekijk je onze blogs over:

Ben je benieuwd naar de resultaten van ons volgende onderzoek of de reacties van de media op voorgaande uitkomsten? Wij delen ze regelmatig via onze blog. Wil je nog iets kwijt over hoe jij vliegen ervaart? Geef dan je reactie onderaan. Meer slimme tips delen mag natuurlijk ook. Wij wensen je nog veel prettige vluchten toe!

Reageer op dit bericht