Ik zei opnieuw ja tegen het veelzijdige Malta!

Ik ben vroeger een keertje naar Malta geweest, een jongerenvakantie. Ik hoef je dus ook niet te vertellen dat ik behalve het strand en de uitgaansstraat van St. Julians weinig van het eiland heb gezien. Achteraf natuurlijk zonde, maar ja… iets met andere voorkeuren toendertijd. Gelukkig werd ik vorig jaar voor werk uitgenodigd om naar Malta terug te komen en wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan, want zo mooi, veelzijdig en historisch als dit eiland is; dat had ik nooit verwacht!

Van een duik in de zee tot een duik terug in de tijd

Misschien zou je er nooit zelf opkomen om naar Malta op zonvakantie te gaan, maar geloof mij: hier wil je écht een keer naartoe. Ik vond Malta echt een mix van landen bij elkaar, wat het zo uniek maakt. Italiaans, Grieks, Engels, Marokkaans… ik herkende van ieder land wel iets terug op dit redelijk kleine eiland. De combinatie van lekker zonnen op het strand tot dwalen door de smalle straatjes van een historisch stadje, omringd door stadsmuren vond ik echt leuk. Wat de zes highlights waren tijdens mijn verblijf? Lees hieronder snel verder!

#1. Valletta

Ik verbleef in het centrum van Valletta zelf en al lopend met mijn koffer door de straten van deze middeleeuwse stad werd ik al een beetje verliefd. Hellende straatjes waar je tussendoor al de zee en haven kon zien beneden, prachtige gebouwen en al die kleurrijke balkons en deuren. Valletta staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is met 320 monumenten binnen 55 hectare een van de meest geconcentreerde historische gebieden ter wereld. De stad is in 2018 ook uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, en terecht.

Ga in Valletta lekker dwalen door de straatjes, bezoek één van de vele musea of tentoonstellingen, ga naar het fort, bezoek het paleis en de vele kerken. Beklim de stadsmuren, maak een boottocht door de haven óf ga shoppen in de winkelstraat… Oh, er is hier zoveel leuks te zien en te doen!

#2. Blue Lagoon

Wie naar Malta gaat, moet en zal de bekende Blue Lagoon bij het eiland Comino hebben bezocht. Je hoeft namelijk echt niet naar het Caribisch gebied af te reizen voor mega helderblauw water. Je kunt kiezen voor een dagexcursie per catamaran of zeilboot of de snellere optie per ferry. Tip als je voor de ferry kiest: neem de eerste boot, zodat je heel Comino voor jezelf hebt.

Natuurlijk kan je lekker zwemmen, snorkelen en die ene perfecte Insta-foto maken bij de Blue Lagoon, maar het is zonde als je alleen een handdoek, bikini en slippertjes meeneemt. Voor het mooiste uitzicht over de Blue Lagoon moet je namelijk even lopen en klimmen over de rotsen. Loop naar de Saint Mary’s tower waar je echt een supermooi uitzicht hebt. Bij de Blue Lagoon is lekker liggen zonnen een beetje lastig door alle rotsen. Heb je wat langer de tijd op dit eiland? Ga dan naar Santa Maria Bay; het zandstrand van Comino.

#3. Mdina

Mdina vond ik echt een sprookjesstad. Hier ga je even helemaal terug in de tijd. Mdina is niet groot en je hebt hier aan een ochtendje of middagje echt wel genoeg. Als je aan komt rijden is Mdina al prachtig. Op een heuvel gelegen, omringd door groen en de stad zelf ligt binnen stadsmuren. Je moet dus ook echt over een brug en door een poort om te stad te betreden.

Verdwalen kun je hier niet, dus wandel gewoon lekker door de straten, steegjes en over de pleinen en bezoek de prachtige kathedraal. Geen zin om te lopen in de warmte? Neem een traditionele koets met paard ervoor. Meer middeleeuws wordt het niet… Even bijkomen en tijd voor wat verkoeling? Neem plaats op het terras van Fontanella Tea Gardens en geniet van een wijds uitzicht over de omgeving met heel in de verte Valletta.

#4. Blue Grotto

Misschien ken je de Blue Grotto wel van foto’s die je eens voorbij hebt zien komen. Nu je toch op Malta bent, waarom zou je er niet even langsgaan? Je kunt dit bekende natuurverschijnsel, ontstaan door de stroming van de zee en het slaan van de golven, op twee manieren bekijken. Of je blijft bovenop de kliffen en bekijkt het vanaf daar óf, mijn tip, je pakt een bootje vanaf het Wied iz-Zurrieq-haventje en vaart er naar toe.

Voordeel als je gaat varen is dat je echt door de grotten heen gaat en de weerspiegeling van het blauwe water op de stenen beter kunt zien. Daarna kan je nog even op de rotsplateaus van het zonnetje genieten en een verfrissende duik nemen in het water. Hongerig? Er zit hier ook een restaurantje waar je lekker en betaalbaar kunt eten!

#5. Marsaxlokk

Marsaxlokk is misschien wel het meest kleurrijke dorpje van Malta. En dat komt niet zozeer door het dorpje zelf, maar door alle vissersbootjes die hier in de haven liggen. De bootjes die hier echt nog voor de lokale visvangst worden gebruikt zijn van hout en altijd in de primaire kleuren geschilderd. Welke kleuren en in welke volgorde deze kleuren zijn geschilderd, laat zien van welke Maltese familie het vissersbootje afkomstig is.

Marsaxlokk zelf is vrij klein, maar leuk om even doorheen te wandelen. Een echte must hier is om even te gaan lunchen. Dus ga er met een lege maag heen en strijk neer op een terrasje bij één van de vele restaurants aan de haven. Ben jij toevallig op een zondag in Malta? Dan tref je er de lokale markt van Marsaxlokk.

#6. Zon, zee en strand

Er is dus absoluut veel te zien, te doen en te beleven op Malta en ik heb zeker nog lang niet alles genoemd. Je moet zelf natuurlijk ook wel iets te ontdekken hebben. Maar na het doen van een excursie of het bezoeken van een stad, is een beetje ontspanning natuurlijk wel zo lekker. Gelukkig barst het in Malta van de zandstranden, rotsstranden en baaien waar het heerlijk vertoeven is op je ligbedje.

De meeste zandstranden vind je in het noorden van het eiland, zoals Ghadira Bay en Golden Bay. Wil je iets meer weg van de drukte en liever tussen de lokalen op het strand liggen? Ga dan richting het zuiden van het eiland naar het kunstmatige strand van Pretty Bay of het natuurlijke St. Thomas Bay. Kortom, keuze genoeg en echt voor een ieder wat wils!

Is Malta jouw volgende bestemming?

Ben jij door het lezen van mijn blog en het zien van de mooie plaatjes al een beetje overtuigd dat Malta jouw volgende vakantiebestemming is? Met Air Malta vlieg jij voordelig en comfortabel in slechts drie uurtjes naar dit veelzijdige eiland. Dus boek nu jouw vliegtickets want Malta is klaar om jou weer te verwelkomen! Laat je mij onderaan deze blog weten of je nog meer tips hebt voor misschien wel mijn derde bezoek?

Reageer op dit bericht