Internationale kusdag – Wereldwijd kussen

Het is vandaag Wereld kusdag en op deze dag staat men stil bij het eenvoudige plezier dat kussen kan geven. Vaak wordt kussen als formaliteit gezien, als begroeting. Wij in Nederland geven elkaar drie zoenen op de wang, maar hoe gaat dit in andere landen en culturen op de wereld. Het is goed om te weten op welke manier het gebruikelijk is elkaar te begroeten als je naar een ander land reist.

Nederland

Om het dichtbij huis te houden en ook even in te gaan op onze eigen cultuur beginnen wij met de kuspraktijken van Nederland. In de Nederlandse cultuur is het gebruikelijk om elkaar bij het begroeten drie zoenen te geven. Vrouwen zoenen zowel mannen als vrouwen, maar het is niet gebruikelijk dat mannen elkaar met een zoen begroeten. Wanneer men elkaar weinig, niet of nauwelijks kent schud je elkaar de hand. Tegenwoordig is het ook HOT om elkaar te begroeten met één kus op de wang gevolgd door een korte knuffel.

Engeland

De Britten zijn ten opzichte van wij Nederlanders een stuk afstandelijker en houden het bij één kus, een handdruk of een vriendelijke knik met het hoofd. En hoe weet je welke begroeting je wanneer moet toepassen? De ‘hippe’ Brit zal je hartelijk ontvangen met één kus op de wang. Dit noemen zij ook wel ‘social kissing’. De wat traditionelere Brit houdt het bij een handdruk of zal knikken met zijn hoofd en daarbij je naam noemen. Goed om rekening mee te houden tijdens een stedentrip naar een Engelse stad.

Spanje

Als we iets zuidelijker gaan en bij de Spanjaarden uitkomen zijn wij gewend dat zij ons begroeten met twee kussen op de wang. Eerst op de rechterwang en dan op de linker. Ook hier zoenen vrouwen elkaar onderling wel, maar mannen met mannen niet. De Spaanse taal is natuurlijk prachtige taal. Om te begroeten kun je naast de gebruikelijke twee kussen ook zeggen; Holá (hallo), Buenos Dias (goede dag), Buenos Tardes (goedemiddag), Buenos Noches (goedenavond)

Argentinië

De Zuid-Amerikanen steken het niet onder stoelen of banken dat ze erg “aanrakerig” zijn. Wees daarom bij het begroeten van een Zuid- Amerikaan voorbereid op een flinke knuffel en smakkerd op je wang.  Het maakt hierbij niet uit of je diegene net ontmoet of al wat langer kent, of je man of vrouw bent. Iedereen groet elkaar. Het Argentijnse woord voor kus is net als in Spanje “Beso”.

Nieuw Zeeland

Nieuws Zeeland kent een andere manier van begroten genaamd Hongi. Dit is de Maori manier van begroeten. Hongi betekent letterlijk ‘delen van elkaar adem’. Nu wordt het gelukkig niet zo letterlijk genomen als het klinkt, maar bij het begroeten bewegen de neuzen zachtjes om en om tegen elkaar. Als je deze manier van begroeten toepast tijdens je reis in Nieuw Zeeland dan word je gelijk opgenomen en geaccepteerd door de lokale bevolking. Vind je het ‘neuzen’ te intiem, geef dan een hand of 2 zoenen op de wang.

Japan

Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. In plaats daarvan maken zij een buiging waarbij het belangrijk is dat de laatste in rang de diepste buiging maakt. Als toerist hoef jij je hier niet perse aan te houden en is een lichte buiging ook voldoende om te laten zien dat je op de hoogte bent van de Japanse gedragsregels en deze respecteert.  Omdat de gemiddelde Japanner zich er al bij heeft neergelegd dat wij ‘buitenlander’ vaak niet op de hoogte zijn van deze regels, is een hand geven niet meer zo vreemd voor hun. Elkaar zoenen is wel volstrekt uit den boze, Japanners zijn niet echt knuffelaars en vermijden het liefst direct lichamelijk contact met een vreemde.

Reageer op dit bericht