Istanbul’s wintersprookje

Een stedentrip Istanbul is al een lange tijd een aanhoudend populaire vakantie. Zo heeft deze schitterende stad al meerdere awards weten binnen te slepen met haar mystiek en gezelligheid. Wegens de grauwheid van de Nederlandse winter vind ik het altijd prettig onze koude kikkerlandje in deze periode te verruilen voor een warm oord. Dit jaar heb ik het roer omgegooid en koos ik voor Istanbul, buiten het warme hoogseizoen om en met succes! Wie had ooit geweten dat de stad in de winter omgetoverd wordt tot een waar wintersprookje?

De voordelen van de winter
De lichtgekleurde moskeeën, paleizen en andere bezienswaardigheden van het prachtige Istanbul trekken in de zomer al veel kijks maar in de winter is het toch iets anders. Een sneeuwdeken bedekt deze gebouwen en laat je wanen in een schitterend sprookje.

Het voordeel van een winters bezoek aan een bestemming zo populair als Istanbul, is dat er weinig toeristen zijn. Dit neemt veel voordelen met zich mee. Waar je in de zomer uren in de hete zon staat te wachten om de Hagia Sophia of de Blauwe Moskee te mogen betreden, loop je in de wintermaanden zo door naar binnen. Ook binnen is het een stuk rustiger (en warmer dan buiten) wat het aangenamer maakt om al het moois op je gemakje te bekijken, te bewonderen en te fotograferen.

Bezoek de ene na de andere overdekte trekpleister die Istanbul heeft te bieden. Behalve de vele moskeeën, kathedralen en musea biedt Istanbul ook een aantal grote overdekte traditionele bazaars. De populairste is de Grand Bazaar. Hier heb ik uren gedwaald, op zoek naar souvenirs voor het thuisfront, goedkope sieraden en leuke nieuwe kleren. Kortom, shop ‘till you drop! Daarnaast heb ik er een halve dag voor uit getrokken om een andere populaire bazaar te bezoeken. Namelijk de Egyptische bazaar, oftewel de Spice Bazaar. Dit is een markt waar de plaatselijke bevolking al haar goedjes koopt voor in de keuken. Erg leerzaam en interessant om te zien en tijd in door te brengen. De heerlijke geuren en kleuren komen je van alle kanten tegemoet.

Opwarmen
Na een dagje rondstruinen in een waar sprookje was ik er aan toe om me even goed op te warmen. Istanbul biedt hier genoeg plekken voor. Ik heb tijdens mijn verblijf iedere avond een originele plek en manier gevonden om bij te komen van de dag en uitgerust en warm naar bed te kunnen. Zo heb ik tot twee keer toe een échte traditionele Turkse hamam bezocht. Hier wordt je heerlijk geschrobd en geboend in een warme ruimte waardoor je weer spik en span terug naar je hotel kan. Ik heb geslapen als een baby.

De overige avonden heb ik mij iedere keer weer laten verassen door de gezelligheid van de verwelkomende Turkse thee- en koffiehuizen. In het populaire uitgaansgebied Taksim zijn er allerlei cafés die livemuziek op het programma staan met getalenteerde bandjes. Van Jazz en Blues tot traditionele muziek. Hier heb ik genoten met een kop Turkse appelthee of Turkse koffie met, bijpassend, Turkse Baklava. Één avond ben ik zelfs voor een avontuurlijkere optie gegaan en heb ik gekozen voor de Turkse Nargile, oftewel waterpijp.

Tips
– Kleed je goed tegen de kou. Istanbul biedt prachtige uitzichten op de Bosporus rivier en de Gouden Hoorn. De ligging van de stad aan het water betekent ook dat je koude wind kan verwachten. De gevoelstemperatuur ligt daardoor laag.
– Neem waterdichte, warme schoenen mee. De sneeuw in Istanbul is voor een groot deel natte sneeuw. Een stel waterdichte en warme schoenen kunnen flink schelen voor je algehele lichaamstemperatuur.
– Ga overdag op stap. Probeer vroeg op de dag de deur uit te gaan om niets te missen van al het pracht en praal van deze geweldige stad, om s’avonds de warmte op te zoeken in een knus cafeetje met een bakje Turkse thee en gebak.
– Plan je dag vooruit. De stad is geweldig om te zien, bedolven onder de sneeuw. Rondwandelen is dus een must. Vanwege de kou is het wel handig om je dag vooruit te plannen zodat je niets van het mooie mist maar ook niet doelloos in de kou rond paradeert.
– Maak gebruik van OV en taxi’s. Moet je een lange afstand lopen van de ene naar de andere trekpleister? Kies dan voor het openbaar vervoer of een taxi. Het OV in Istanbul is frequent, efficiënt en goedkoop. Ook de taxi’s zijn goed betaalbaar en op iedere straathoek aan te houden. Vergeet er hierbij niet op te letten of de chauffeur zijn taximeter start.

Reageer op dit bericht