Jouw gids door Havana, Cuba!

Oldtimers rijden rond in de gekleurde straten. Je snuift de geur op van sigaren en door de straten galmt reggaeton- en salsamuziek. Je bent in Havana! Hoe haal je het beste uit je bezoek aan de hoofdstad van Cuba zonder dat je verdwaald in alle tourist traps? Lees deze blog en jij krijgt al mijn tips + die van locals om zo de perfecte vakantie in Cuba te beleven. 

Wat je echt niet mag missen!

Staat Cuba op jouw bucketlist of ga je er binnenkort naar op vakantie? Ik heb de beste reistips voor je verzameld van mij én wat Cubaanse vrienden. Met 9 interessante tips en nog wat praktische, vind jij straks de weg wel in Havana.

#1. Street art in Callejon de Hamel

 Je verwacht het misschien niet zo snel in Havana. Maar Callejon de Hamel is een straat vol met street art en hippe barretjes. Dit project heeft geholpen met het veiliger maken van deze buurt. Vooral op zondagmiddag komt dit kleine straatje helemaal tot leven met rumba bands en dansende mensen.

#2. Dans salsa op een rooftop

Mijn favoriete spot om salsa te dansen in Havana? Op de rooftop van Hotel Inglaterra, midden in het centrum, dans je salsa met uitzicht over het oude centrum van Havana. Een gezellige mix van locals en toeristen komt hier samen om salsa te dansen op de livemuziek van de bands die er elke avond spelen. Entree is gratis, voor een drankje betaal je iets meer dan normaal. Maar het is het zeker waard!

#3. Loop over El Malecon

‘s Avonds komen locals samen op de boulevard. Een goed moment om een wandeling te maken na het diner om je after-dinner-dip te voorkomen en om alvast op te warmen voor je avondprogramma.

#4. Doe een Free Walking Tour

Ja, ook in Havana zijn ze bekend met de Free Walking Tours. Dit is in mijn ogen de perfecte manier om alle highlights van Havana Vieja (het oude centrum) te zien en meer te leren over de geschiedenis van het land. Ook heb je zo de mogelijkheid om een local te vragen over het leven in Cuba. De meeste Free Walking Tours verzamelen zich bij Parque Francisco de Albear y Lara (voor Bar Floridita).

Heb je tijd over na de Free Walking Tour? Vaar naar de andere kant van Havana om Cristo Blanco van dichtbij te bekijken. Toen wij terug wilden met de boot vonden we een tapkar waar we nog gezellig biertjes hebben gedronken met locals, voor maar 10 cent! Je bent daar de attractie van de dag voor de locals.

#5. Bezoek Plaza de la Revolución

Plaza de la Revolución is een groot plein waar rondom gebouwen staan met de gezichten van de Cubaanse helden Che Guevara en Fidel Castro. Ook vind je hier het José Martí Memorial. Dit is een enorme toren waarvan je de bovenste verdieping kan bezoeken voor een geweldig uitzicht over de stad. Wil je een magisch uitzicht hebben over het verlichte Plaza de la Revolución onder het genot van een drankje, tussen de locals én met live salsamuziek? Ga dan naar Delirio Habanero boven Teatro Nacional de Cuba voor een onvergetelijke avond.

Tip: Je bezoek aan Plaza de la Revolución combineer je perfect met een ritje in een oude oldtimer!

#6. Vereeuwig je bezoek op de muur bij La Bodeguita del Medio

Wil jij jouw bezoek aan Cuba vereeuwigen? Schrijf dan je naam op de muur bij La Bodeguita del Medio. Toeristisch? Jazeker, soms is het zelfs onmogelijk om binnen te komen. Dit omdat Ernest Hemingway ook op de muur heeft geschreven met de tekst “My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita”. Ga dus alleen langs om je naam buiten op de muur te schrijven. Als je de kans hebt, bestel dan binnen ook nog een mojito, maar zo niet; ga dan vooral weer verder.

#7. Waan je in een andere stad in het hippe centrum (omgeving Avenida 23/Calle L)

Dat je terug gaat in de tijd tijdens je bezoek aan Cuba is zeker. Maar zodra je je in dit hippe nieuwe centrum bevindt, lijkt het of je opeens in een heel ander land bent. In deze buurt woont de rijke bevolking van Havana en is de standaard van restaurants, winkels en hygiëne heel anders dan in de rest van de stad. Zeker een bezoek waard om het verschil te zien!

#8. Ontbijt bij D’next Bar

Dit is het absolute favoriete restaurant van een van mijn Cubaanse vrienden en mag dus echt niet ontbreken in deze blog. Dit is een van de super hippe restaurants die Havana heeft in het oude centrum en de inrichting doet denken aan een Amerikaanse diner. Vooral voor ontbijt en lunch ben je hier aan het juiste adres.

#9. Voetjes van de vloer

Hou jij wel van een feestje? Breng dan een bezoek aan Fabrica del Arte. Dit is een oude fabriek die is omgebouwd tot discotheek en bestaat uit meerdere zalen met verschillende genres muziek, gemixt met kunstexposities. Vertrek op tijd naar Fabrica del Arte om het wachten in een mega lange rij te voorkomen.

Ben jij meer van de reggaeton? Probeer dan Bar Asturias in Havana Viejo te vinden. Hier dans je tot de vroege uurtjes tussen de locals op de nieuwste reggaeton hits. 

Praktische informatie voor je vakantie naar Cuba

Als je op vakantie gaat, zijn er altijd een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Heb je een visum nodig, hoe kom je op je verblijf en voor velen een belangrijke vraag: hoe is de WiFi?

Support de locals

Bijna alles in Cuba is eigendom van de staat, vooral veel hotels en restaurants. Het geld dat hier wordt verdient komt vaak niet bij de lokale bevolking terecht. Probeer daarom zoveel mogelijk bij restaurants te eten en te slapen op plekken die niet het eigendom zijn van de staat.

Visum en inentingen

Voor het reizen naar Cuba heb je een visum nodig. Je vraagt je visum gemakkelijk aan bij visum CubaVisa4Travel Of jij nog vaccinaties moet halen voor je reis naar Havana? Dat check je bij ons partner Thuisvaccinaties.nl.

Openbaar vervoer in Cuba

In Cuba is er speciaal openbaar vervoer voor toeristen. Kijk dus niet raar op wanneer je niet wordt toegelaten in de bus of taxi die is bestemd voor locals. In Havana zijn genoeg manieren om de stad te verkennen met het openbaar vervoer, denk aan taxi’s, oldtimers, fietstaxi’s en bussen.

Internet

Internet in Cuba is een ding apart. WiFi is alleen te ontvangen op verschillende ‘parken’ in de stad. Je ziet in deze parkjes werkelijk iedereen alleen maar naar z’n telefoon staren. Koop een ETECSA WiFi-kaart bij een van de kantoortjes. Let op! Je hebt hiervoor je paspoort of een kopie van je paspoort nodig. Je ontvangt een kaartje met je inloggegevens zodat je zo op het netwerk kan. Per kaartje kan je 1 uur op het WiFi-netwerk, dit kost ongeveer € 1. Op apps zoals Maps.me is te zien waar je WiFi kan ontvangen. Bereid je dus goed voor op je reis naar Cuba en verwacht niet dat je overal zomaar WiFi hebt.

Havana, here I come!

Ja, jij wil? Ik snap je hélemaal, want het is niet voor niets dat ik er al meerdere keren ben geweest. Wist je dat je al v.a. € 434* naar Havana in Cuba vliegt? Let’s make it fly en geniet van een geweldige ervaring.

* Dit zijn de vliegticketprijzen op het moment van plaatsen van dit blog. Deze veranderen constant dus check de site voor de meest up-to-date tarieven.

Reageer op dit bericht