Last-minute vliegen in coronatijd: hier moet je op letten

Last-minute vliegen naar de zon verloor de laatste jaren aan populariteit omdat ticketprijzen kort voor vertrek vaak niet goedkoper bleken te zijn, dus kozen we voor vroegboeken. Zo vlogen we voor een stedentrip naar indrukwekkende steden zoals New York, Barcelona en Venetië. We verlegden onze grenzen voor avontuur, cultuur en natuur in Europa én ver weg. De wereld lag in 2019 letterlijk nog aan onze voeten. En nu leven we in de omgekeerde wereld; een wereld waarin grenzen weer zichtbaar zijn, reisadviezen wijzigen en last-minute vliegen weer dé trend is. Uit onze cijfers is gebleken dat het aantal last-minute boekingen bijna is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar! We zijn weer snelle beslissers geworden. Maar waar moet je nou allemaal op letten wanneer je een last-minute vliegticket boekt in coronatijd?

Reisadvies last-minute vliegen

De onvoorspelbaarheid van het coronavirus zorgt ervoor dat we nu weer kiezen voor last-minute vliegen. Omdat reizen in deze tijd heel anders is dan een jaar geleden, geven we jou nuttige tips en informatie voor een optimale reisvoorbereiding. Zo adviseren we iedereen die gaat vliegen om de website van de overheid te checken voor de meest actuele reisadviezen.

Last-minute vliegen: reisdocumenten en reisvoorbereiding

Zodra je weet naar welke bestemming je wil vliegen, is het raadzaam om te kijken welke gezondheidsverklaringen je nodig hebt om te mogen vliegen. Voor sommige bestemmingen zoals voor Curaçao is een Non-Covid19-verklaring verplicht; alleen reizigers die een geldig Engelstalig certificaat van een negatief PCR-testresultaat kunnen aantonen, worden dan toegelaten. Verder is het belangrijk, zeker voor last-minute vliegen, dat je over een geldig reisdocument beschikt en dat je reisverzekering je medische kosten dekt (in geval van Covid-19). En niet te vergeten: een bankpas of creditcard. Je wil natuurlijk niet zonder geld komen te zitten.

Wat betekenen de kleurcodes en naar welke bestemmingen kan ik last-minute vliegen?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert vier verschillende kleurcodes voor reisadvies: groen, geel, oranje of rood.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Geel: reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn veiligheidsrisico’s.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Er zijn gezondheidsrisico’s.

Rood: zeer ernstige veiligheidsrisico’s, reis niet naar deze bestemming.

Voor corona kon je vrijwel probleemloos de wereld over vliegen maar nu is dat anders. Toch zijn er bestemmingen in Europa waar je net als in ons eigen land, met de nodige maatregelen nog lekker vakantie kunt vieren. Heb jij nog vakantiedagen over?

Wat gebeurt er als de kleurcode van mijn reisbestemming verandert?

We hebben gezien dat kleurcodes voor landen kunnen veranderen. Dit zou ook kunnen gebeuren wanneer je zelf op reis gaat naar een geel gebied. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een land een oranje reisadvies krijgt. Vanwege de veiligheidssituatie, of omdat het land quarantaine-verplichtingen oplegt aan Nederlandse reigers als zij daar aankomen.

Download de BZ Reisapp om op de hoogte te blijven van het laatste reisadvies voor jouw reisbestemming en ontvang alerts wanneer er iets wijzigt. In veel gevallen geldt bij thuiskomst momenteel 10 dagen thuisquarantaine.  Klik op onderstaande link(s) voor meer informatie:

Kan ik vliegtickets boeken met flexibiliteit?

Door de situatie rondom het coronavirus zijn er veel vluchten gewijzigd, waardoor de flexibiliteit van reizigers en van airlines flink op de proef wordt gesteld. Veel airlines hebben, vanwege veranderende tijden en vraag daarom voor veel tickets flexibele omboekregelingen geïntroduceerd. Dus wil je een last-minute vliegticket boeken en weten of je de reis kunt verschuiven, bijvoorbeeld wanneer je zelf niet mag reizen vanwege corona of wanneer de bestemming veiligheidsrisico’s kent? Dubbel-check dan voordat je je ticket boekt, de voorwaarden van de airline. Zo weet je zeker of flexibel omboeken in coronatijd mogelijk is en om welke redenen je mag wijzigen.

Meer weten over last-minute vliegen in coronatijd?

Check onze blogs over reizen en corona om te weten wat je kan verwachten voor je last-minute vlucht:

Ready for take-off?

Ben jij inmiddels wel toe aan een last-minute break? Boek dan snel je welverdiende vakantie naar een toffe bestemming in Europa, met je gezin, je partner of andere reisgenoot.

Have a safe journey!

Reageer op dit bericht