Oktoberfest, voetbal en gouden paleizen: hallo München!

München staat eind september in het teken van het beroemde Oktoberfest. Misschien wel het gezelligste festival van Europa. Maar er is nog veel meer te doen en te zien in München. Wij nemen je mee naar het prachtige Beieren en geven je dé tips voor een geslaagde stedentrip in deze Duitse topstad.

München: de stad van het Duitse topvoetbal én meer

Altijd al meer willen weten over het Duitse topvoetbal? Dan zit je in München goed. Natuurlijk wil je de club waar sterspeler Arjen Robben voetbalt wel even van dichtbij zien. Ga hiervoor naar Allianz Arena waar de club Bayern München speelt. Met een stadiontour kom je in de kleedkamers, de persruimte, het trainingscentrum en sta je opeens wel heel dicht bij het veld. Een wedstrijd van Bayern München meemaken, is natuurlijk ook niet mis. Bij een thuiswedstrijd kleurt de buitenkant van het hele stadion rood.

Liever iets anders of wil je juist nóg meer van de Duitse sport zien? Ga dan naar het Olympiastadion. Het stadion werd in 1972 gebruikt voor de Olympische Zomerspelen. Voor de bouw van het Allianz Stadion was het ook nog eens de thuisbasis van Bayern München. Nu is het Olympiastadion hét terrein voor festivals, evenementen en sportieve activiteiten. In juli en augustus op stedentrip? Dan bezoek je het Olympiastadion voor het Tollwood Sommerfestival. Dit festival bestaat uit vele optredens, gezellige en smakelijke kraampjes en toffe muziek.

Ga naar de Olympiatoren voor een mooi uitzicht. Stap in de lift en zoef naar het observatiedek. Het Olympic Park ligt nu aan je voeten. Je ziet het stadion, het Olympische dorp en de iconische gebouwen uit het centrum. Op een heldere dag spot je zelfs de Alpen op de grens met Oostenrijk. Schön!

Dwaal rond in het centrum

Een stedentrip in München is meer dan feest, bier en voetbal. Deze stad is namelijk écht prachtig. Interessante musea, imposante gebouwen met prachtige, gouden architectuur, rustgevende parken en bijzondere winkels. Een perfecte stad om eens flink aan de wandel te gaan.

Begin bij het centraal gelegen Marienplatz. In de winter bezoek je hier een gezellige kerstmarkt. Het plein is in de zomer een plek met een hoop terrasjes en kraampjes. Kijk naar het prachtige nieuwe stadhuis en dan vooral naar de toren. Om 11.00, 12.00 en 17.00 uur aanschouw je hier een uniek klokkenspel met ronddraaiende poppen. Vervolgens loop je zo de grote winkelstraat in waar je snel nog wat inkopen doet. Strijk daarna neer bij een smakelijk restaurant voor een goede lunch. Yum!

Met een volle buik ga je richting de Englischer Garten. In dit grote park is altijd wel wat te doen. Spot surfers bij de Eisbach-rivier. Deze surfers gebruiken de sterke stroming op een speciaal punt van de rivier. Struin verder door het park en drink een drankje bij de Beer Garden. Zin in een stevige wandeling? Loop helemaal door naar het noordelijkste puntje van het park. Hier zie je een mooie Monopteros. Dit is een kleine Griekse tempel gebouwd in 1836. Ideaal om eens goed te bekijken terwijl je in het gras ligt en van het zonnetje geniet.

Vorstelijk genieten in Slot Nymphenburg

Een dagje naar Slot Nymphenburg mag je niet overslaan. Dit beeldschone paleis werd in 1664 gebouwd in opdracht van Koning Ferdinand Maria als cadeau voor zijn vrouw. Het paleis is helemaal gemaakt in barokstijl. Binnen geniet je van een indrukkende architectuur, bijzondere kunstwerken, gouden koetsen en grandioze balzalen.

Nadat je het paleis van binnen hebt bewonderd, is het tijd voor een wandeling in de tuin. En dat is me er een! De groene tuinen worden gesierd door prachtige fonteinen, Griekse beelden en grote meren met rondzwemmende zwanen. Loop door de omliggende bossen en ontdek nóg meer paleizen. In het klein dan. Deze buitenpaleizen doen absoluut niet onder voor het hoofdgedeelte van het slot en zijn een bezoekje zeker waard.

In het buitenpaleis Amalienburg doen de vele spiegels je duizelen in de betoverende spiegelkamer. De muren in deze kamer zijn helemaal bekleed met spiegels. Het plafond en de versieringen zijn zilver en blauw, de kleuren van Beieren. Na deze duizelingwekkende ervaring loop je verder naar de andere kant van de tuinen. Hier geniet je van het de unieke architectuur en het kleurrijke interieur van de Pagodenburg. Zo spot je hier een kamer met Delfts-blauwe tegels. Vergeet dus niet je camera, want mooie foto’s maak je hier zeker.

Jetzt geht’s los: feest mee tijdens Oktoberfest

Staat deze voor volgend jaar al in je agenda? Zet ‘m er snel in hoor. Het Oktoberfest in München moet je namelijk een keer meegemaakt hebben. Het Oktoberfest is ontstaan in 1810 om het huwelijk van de koning van Beieren te vieren. Dat beviel zo goed, dat het feest sindsdien jaarlijks wordt gevierd.

Maar wat is er nou precies allemaal te doen tijdens Oktoberfest? De heerlijke bieren, Duitse gezelligheid en typische Polka-muziek maken het Oktoberfest één groot feest. Schuif aan in een biertent of dans mee op de muziek van de parade. Naast het proeven van de verschillende Duitse bieren geniet je tijdens het Oktoberfest ook van veel smakelijke en lokale gerechten. Ga voor een grote schnitzel, een lekkere braadworst of verwen jezelf met een portie sauerkraut. Nog niet misselijk van al die biertjes en lekkernijen? Ga dan naar de kermis voor een paar rondjes in de achtbaan of waag jezelf aan de vrije val.

In 2019 ga je voor Oktoberfest van 21 september tot 6 oktober op stedentrip in München.

Staat München ook al op jouw travel-list? Dat snappen wij wel! Ga jij voor het echte Duitse Oktoberfest, het gezellige centrum of de indrukwekkende architectuur? Je stedentrip begint met goedkope vliegtickets naar München.

Reageer op dit bericht