Praagse burcht: alles over deze parel van Praag!

Stedentrip naar Praag op de planning staan? Dan moet je de Praagse burcht bezoeken. Dit is een grote samenstelling van kerken en paleizen in hartje Praag. Torenhoge kathedralen, groene tuinen, koninklijke paleizen en het beroemde Gouden Straatje. Je vindt het allemaal hier. De grootste burcht ter wereld is dan ook een echte must-see tijdens je stedentrip in de Tsjechische hoofdstad. In deze reisblog vertellen we alles wat je moet weten over je bezoek naar de Praagse burcht. Lees verder!

De geschiedenis van de Praagse burcht

Hoog op een heuvel in de wijk Hradĉany ligt de adembenemende burcht van Praag. Gebouwd in 880 en hét symbool van Tsjechië. Koningen zijn hier gekroond en presidenten beëdigd. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend mooi.

De bouw van de Praagse burcht begon met de bouw van een kerk in 870. Een paar eeuwen later kwam hier de grote en imposante St. Vituskathedraal bij. De drie torens van deze kathedraal steken tot wel 99 meter in de lucht en bewonder je door de hele stad. Er was in totaal ongeveer 600 jaar nodig voor de bouw van dit godshuis. In 1344 gaf Keizer Karel IV de opdracht voor de bouw. Hij wilde de grootste kathedraal van Europa en legde persoonlijk de eerste steen. Helaas voor Karel was het pas in 1929 echt helemaal af.

In de middeleeuwen kwamen er nog meer kerken bij. Ook werden er paleizen gebouwd en zo ontstond er een echte burcht. Het oudste paleis in de burcht, het koninklijk paleis, dateert uit eind negende eeuw. Dit paleis bestond voornamelijk uit hout en werd in de twaalfde eeuw uitgebreid met stenen. In 1545 bouwde de Rosenberg familie het Rosenberg paleis in de Praagse burcht. Gebaseerd op de stijl van de Italiaanse renaissance. Ook werden er prachtige tuinen aangelegd. Wij snappen wel waarom dit vandaag de dag een van de mooiste bezienswaardigheden van Praag is…

Bezoek de historische kathedraal Praagse burcht

Nu je alles weet over het ontstaan van de burcht wil je natuurlijk weten wat er allemaal te doen is. We beginnen met de grote St. Vituskathedraal. Voor een bezoek aan de Praagse burcht maak je eerst je weg naar de ingang. Hier houden bewakers in traditionele uniformen de wacht. Na het showen van je ticket loop je door naar de imposante kathedraal en bewonder je de mix van verschillende architecturen. Omdat de bouw van het godshuis zo lang duurde, zie je hier gotische, Romeinse en klassieke stijlen terug.

Nadat je de kathedraal van buiten hebt bewonderd, ga je naar binnen voor nóg meer prachtige views. Na het bewonderen van het ruime en schitterende schip van de kerk is het tijd voor het echte juweel. Letterlijk. De kroonjuwelen worden hier namelijk bewaard en die moet je natuurlijk zien. Onder de kroonjuwelen van Tsjechische royalty zit ook een kroon met wel meer dan 100 edelstenen. Zin in iets sportiefs? Neem de trap en loop alle 287 treden naar boven. Vanaf de zuidtoren geniet je van een spectaculair uitzicht over de stad.

Loop door indrukwekkende paleizen…

De paleizen mag je ook zeker niet missen. Vergaap je aan het complex van paleizen aan de voorzijde van de burcht. Deze zijn samen een indrukwekkende halve kilometer lang! Je royal ontdekkingstocht begint in het oude paleis. De vanbinnen houten-constructie is al meer dan 1000 jaar oud en dient nu als expositieruimte. Zo ontdek je hier de geschiedenis van Praag en bewonder je interessante objecten, van eeuwenoude wapens tot prachtige kunstwerken.

Koninklijke vertrekken bewonder je in het Rosenberg-paleis. Het interieur en de architectuur van dit paleis zijn echt een lust voor het oog. Het paleis Lobkowicz bezoek je voor de uitgebreide kunstcollectie van de familie Lobkowicz. Zo is er voor ieder wat wils!

…en struin door groene tuinen

Tijd voor een frisse neus. En waar kan dat beter dan in de prachtige tuinen van het paleis. Zowel in de burcht als eromheen vind je een paar heerlijke stukjes groen. Begin met een wandeling door de zuidelijke kasteeltuinen. Hier struin je door de Paradise Garden langs het kasteel.

In het noordelijke deel van de burcht is de grote Royal Garden. Deze tuin bestaat al sinds 1534 en staat bekend als een van de rustigste delen in het centrum van Praag. Ideaal om even tot rust te komen. Strijk neer op een bankje en geniet van de natuur.

Praag heeft veel tuinen. Te veel om op te noemen. We gaan dus gelijk door met een van de allermooiste; de Wallenstein-paleistuin. Deze tuin ligt niet in de burcht, maar er vlak naast. Klassieke beelden, kleurrijke bloemen en perfect gesnoeide heggen. De Wallenstein-paleistuin is een bezoek meer dan waard. Doe dit dan ook op de heen of terugweg van je bezoek aan de Praagse burcht.

Ontdek het beroemde Gouden Straatje

Natuurlijk ga je tijdens je bezoek aan de Praagse burcht ook naar het Gouden Straatje. Deze historische straat ligt in het noordelijke deel van de burcht. Waar de naam precies vandaan komt is niet duidelijk. Sommige zeggen dat in deze straat vroeger alleen maar goudsmeden woonden. Andere beweren dat in deze straat de keizer mensen liet werken aan het scheikundig creëren van goud.

Hoe dan ook, nu zijn er voornamelijk souvenirwinkels en andere toeristische zaakjes. Toch blijft het leuk om door dit schilderachtige straatje te lopen. Het beroemdste huis in het Gouden Straatje bewonder je op nummer 22. Hier woonde en werkte de beroemde Tsjechische schrijver Franz Kafka.

Tip: ga zo vroeg mogelijk naar het Gouden Straatje, het liefst direct na de opening (zie hieronder). Het is namelijk ontzettend toeristisch en het kan flink druk worden.

Plan je bezoek aan de Praagse burcht

De Praagse burcht ligt in het centrum van Praag en is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij vertellen je hoe je er komt en hoe duur een ticket precies is.

Hoe kom ik bij de Praagse burcht?

De Praagse burcht kent meerdere ingangen. Eentje ten westen van de burcht bij het burchtplein, eentje ten oosten onderaan de trappen en eentje aan de noordkant. Alle ingangen zijn het beste te bereiken met tram 22. De snelste ingang is die aan de noordkant van de burcht. Hiervoor stap je uit bij de halte Pražský hrad. 

Hoeveel kost een bezoek aan de Praagse burcht?

Hoeveel je bezoek aan de Praagse burcht precies kost hangt af van wat je allemaal wilt bezoeken. Vanaf ongeveer € 16 heb je een ticket voor de grootste highlights van de Praagse burcht.

Wat zijn de openingstijden voor de Praagse burcht?

November – maart: 09.00 – 16.00 uur en op zondag 12.00 – 16.00 uur
April – oktober: 09.00 – 17.00 en op zondag 12.00 – 17.00 uur

Praagse burcht afvinken?

Staat de hoofdstad van Tsjechië ook op je travel-list? Dan weet je nu dat je de Praagse burcht zeker een bezoekje moet brengen. Van de imposante kathedralen, interessante kunstcollecties, schitterende paleizen tot het Gouden Straatje. Je ziet het tijdens een dagje in de Praagse burcht. Praag, here I come!

Reageer op dit bericht