Reistips Paramaribo: Waterkant, historie en de Palmentuin

Paramaribo is niet alleen de hoofdstad van Suriname, maar ook de enige echte stad van het land. Het centrum van Paramaribo is koloniaal, tropisch en bestaat uit een smeltkroes van culturen. De stad die voornamelijk uit houten gebouwen bestaat is dé plek om jouw vakantie in Suriname te beginnen. De sfeer is relaxed en het ritme is traag, maar de inwoners zijn ó zo vriendelijk. Het motto is dan ook; no spang. ‘Maak je niet druk!’ Met onze reistips heb jij voorlopig geen stress over wat je gaat doen in Paramaribo. 

#1 Dompel je onder in de levendige Waterkant

De Waterkant is het bruisende centrum van Paramaribo. Deze straat, die begint bij het Onafhankelijkheidsplein loopt parallel aan de Surinamerivier en leidt langs prachtige witte koloniale gebouwen. Slenter door de straat en ontdek historische huizen als de Waag en het Hoekhuis.

Breng daarna een bezoekje aan de chaotische Centrale markt. Op deze overdekte markt koop je van alles zoals kleren, boeken en sieraden. Je shopt hier tussen de locals die hier voor hun dagelijkse boodschappen zijn. Fruit, vis, vlees en groenten zijn er in overvloed te vinden. Ga ook langs bij de marronvrouwen, een van de vele bevolkingsgroepen in Suriname. Zij verkopen geneeskrachtige kruiden en plantaardige oliën.

Je eindigt een bezoek aan de Waterkant natuurlijk bij een van de barretjes. Hier drink je een heerlijk koud Parbo-biertje met uitzicht over de rivier. Het leuke is dat je in Suriname vaak een literfles bier krijgt, zodat je kan delen met elkaar. Dus schenk dat glas van je buurman vol en klets gezellig met de locals.

Tip: wist je dat je in Amsterdam ook naar de Waterkant kan? Bij deze hotspot kun je zonnen, dansen, drinken en eten. Het tropische restaurant is geïnspireerd op het gelijknamige stukje Paramaribo. Misschien leuk om alvast van de sfeer te proeven!

#2 Ontdek de historie van het centrum van Paramaribo

Vanaf de Waterkant loop je zo langs Fort Zeelandia. Dit historische gebouw aan de oever van de Surinamerivier stamt uit de zeventiende eeuw en werd gebouwd door Nederlanders. De typisch Hollandse bouwstijl steekt gek af bij de tropische palmbomen en het bakstenen gebouw is een opvallende verschijning in het houten centrum.

Tegenwoordig huist het Surinaams Museum in het gebouw. In het museum bewonder je een grote collectie etnografica, die de culturele diversiteit van het land vertegenwoordigt. Daarnaast vind je er ook archeologische schatten, beeldende kunst en historische foto’s.

Wat verderop in de straat bezoek je de Sint Petrus- en Pauluskathedraal. Deze kerk is helemaal van cederhout gebouwd en is een van de grootste houten kerken van Zuid-Amerika. Niet alleen door de gele en grijze kleur is de kathedraal een opvallende verschijning. Ook de geur van het cederhout en de warme akoestiek maken de katholieke kerk een bijzonder godshuis.

#3 Kom tot rust in de Palmentuin

Toe aan een beetje rust en groen na de drukte van de stad? Breng dan een bezoekje aan de Palmentuin. Dit park vol metershoge groene palmbomen ligt midden in het historische centrum van Paramaribo. De tuin werd eind zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van een Nederlandse gouverneur.

In het park staan bomen van meer dan driehonderd jaar oud en sommigen zijn wel 25 meter hoog. Hoog tussen de bomen fladderen felgekleurde papegaaien en je spot er zelfs kapucijnaapjes. Extra gezellig zijn de bandjes die vaak ’s middags Surinaamse muziek spelen. Slenter tussen de palmen en relax in de schaduw met een muziekje op de achtergrond.

Bezoek ook het presidentieel paleis dat direct aan het park ligt. In dit imposante gebouw worden alle officiële ontmoetingen en ontvangsten van de president gehouden. Het witte gebouw stamt uit 1730 en op de voorgevel is nog altijd het wapen van de West-Indische Compagnie afgebeeld.

Klinkt relaxed?

Wil jij nog meer weten over de bezienswaardigheden, het vliegveld of het weer in Paramaribo? Klik direct door naar alle belangrijke informatie voor je vakantie naar Paramaribo in Suriname.

Reageer op dit bericht