Roadtrippen door Israël – dat doe je zo!

Samen met mijn huisgenoot ging ik voor acht dagen naar Israël op vakantie. Een stukje met de trein, maar het grootste stuk met de huurauto. En na deze acht dagen kan ik maar één ding zeggen. Do it! Hou je van cultuur? Check. Bijzondere religieuze monumenten? Dubbelcheck. Wil je het strand op? Yes, yes, yes. Prachtige, maar vooral verschillende soorten natuur ontdekken? Daar hebben we weer een check. Heb je ideeën nodig voor wat je dan precies kan doen? Ja hoor, die heb ik ook voor je. 

#1. Naar Tel Aviv met Transavia

Vliegen naar Tel Aviv duurt zo’n 4 uur en 45 minuten. Het is iets verder dan een bestemming in Europa, maar voor een verre vlucht – niet gek lang, toch? Wij vlogen met Transavia en kwamen om half 8 aan in Tel Aviv. Geen hele dag meer om op pad te gaan, maar genoeg tijd om nog een lekkere Israeli Platter te eten. Denk aan; pita-brood, falafel, de ALLERlekkerste hummus en wat geroosterde groenten. Yum!

 Houd rekening met shabbat

Overnachten in Tel Aviv

Wij sliepen in het Beachfront Hostel en zoals de naam al zegt, zaten we direct aan het strand. Vanuit het vliegveld pakte wij een trein en daarna de bus naar het hostel. Een taxi pakken is ook een optie, maar dit kost rond de 175 NIS (€ 43) terwijl we met de trein en bus nog geen 35 NIS (€ 9) kwijt waren.

#2. Een ochtend en middag in Tel Aviv

Toen we om acht uur ‘s ochtends het gordijn open deden in ons hostel keken we uit op het strand. Tja, wat doe je dan? Zwemspullen aan en zo snel mogelijk een duik nemen. Dit moest ook wel, want de rest van de dag hadden we een druk schema (of nou ja, zeg maar tijdens onze hele vakantie in Israël) en we wisten niet zeker of er nog een duik-kans kwam… 

Old Jaffa

Toen we weer opgedroogd waren, liepen we richting Old Jaffa of ook wel Yavo. We liepen via de Old Port door de oude steegjes en aten iets bij Fairouz Cafe. Een superschattig restaurantje waar je lekker buiten kan zitten op huiselijke tapijten, heerlijke shakshuka en hummus voorgeschoteld krijgt, terwijl je ondertussen naar iedereen kan kijken die voorbij loopt. En ja, zo nu en dan ook geniet van een aantal toeterende auto’s. 

Carmel Market

Van de oude stad gingen we richting Carmel Market, ook wel de grootste souk van Tel Aviv. Geuren en kleuren kwamen op ons af. Kleren, pastries, pitabroden, speelgoed en heerlijke kruiden. Je ziet het allemaal voorbij komen. In het midden van de souk vonden we het cafeetje Bar Ochel waar we een Israëlisch biertje namen terwijl we het drukke leven in de souk bekeken. Ook namen we nog wat shakshuka-kruiden mee naar huis.

Met de trein naar Jeruzalem

‘s Middags vertrokken we met de trein naar Jeruzalem. We pakte de bus weer naar het treinstation en binnen drie kwartier sta je in het midden van deze bijzondere stad. En het kost je nog geen 22 NIS (€ 6).

#3. De heilige stad van Israël: Jeruzalem

De volgende dag bezochten we het Yad Vashem museum in Jeruzalem. Dit Holocaust-museum is opgezet om de Joodse slachtoffers te herdenken. Verwacht een indrukwekkende ochtend met beelden die nog wel even in je geheugen gegrift blijven. Vooral indrukwekkend vond ik de nagedachtenis die gemaakt was voor de overleden kinderen. Een ruimte waar allemaal spiegels hangen en één kaars overal wordt gespiegeld. Terwijl je door de ruimte loopt, worden de namen van kindslachtoffers genoemd. Een brok in je keel, gegarandeerd.

De Oude Stad

In de middag liepen wij richting de Oude Stad. Ook al is de Oude Stad maar één vierkante kilometer groot – verdwalen kan je er makkelijk. Maar dat heeft dan ook wel weer zijn charme, want er is overal wel iets te zien. Wij liepen via de Jaffa Gate door David Street en Sha’ar ha-Shalshelet Street richting de Klaagmuur. Het plan was om de Dome of the Rock (Rotskoepel) te bezoeken, maar omdat er zo’n ellendig lange rij stond (én we trek hadden), hebben we dit overgeslagen.

En dan moet ik ook wel even eerlijk zijn… Als je niet zo tegen drukte kan (zoals moi) dan kan je het beste doen wat wij op een gegeven moment ook hebben gedaan. Wij besloten namelijk over de stadsmuren te lopen om zo de Oude Stad bekijken. Zo loop je om de drukte heen en ondertussen geniet je van prachtige uitzichten. Niet alleen over de stad binnen de muren – ook over Jeruzalem en zo zagen wij de Dome of the Rock ook nog. Als je de muur afkomt, kom je daarnaast uit in de wat minder drukke straten en zo krijg je toch nog een goed beeld van de Oude Stad.

#4. Hiken in Ein Gedi én dobberen in de Dode Zee

Voor de rest van de trip reden wij verder met de auto. Dit is écht aan te raden, maar let wel op; je moet wel tegen autorijders met een temperament kunnen… We hadden de auto via Sunny Cars geregeld en kregen een Fiat Tipo (automaat, ja!) om door Israël te gaan rijden. Onze eerste stop was Ein Gedi in het zuiden van Israël. Het mooie als je Jeruzalem uitrijdt is dat je opeens in een woestijnachtig gebied terecht komt en je de Dode Zee voor je ziet opdoemen.

Hiken naar de Hidden Waterfall in Ein Gedi Nature Reserve

Toen we bij Ein Gedi aankwamen, deden we eerst een hike in het Ein Gedi Nature Reserve. We kwamen hier rond 12 uur aan. We liepen de Wadi Arugot trail en liepen door woestijnachtige natuur naar de Hidden Waterfall. En niet op een langzaam tempo, want toen we een schoolklas voorbij liepen, wilden we wel graag voor deze groep bij de waterval zijn. Dit was gelukt, waardoor we de waterval eerst gewoon voor onszelf hadden (en we daarna werden weggejaagd door gillende meisjes… ).

Daarna reden we door naar Ein Bokek om toch nog even te dobberen in de Dode Zee. Dit kan natuurlijk niet overgeslagen worden als je in Israël op vakantie bent! En ja, we zagen ook mensen die met hun tijdschriftje het water ingingen om zo te laten zien aan het thuisfront dat je echt niets hoeft te doen om te blijven drijven.

Extra dagje in Eilat

#5. Roadtrip naar het noorden

Roadtrip-day! We rijden van het laagste punt in het zuiden naar het hoogste punt in het noorden. Het tofste is natuurlijk om nog wel wat stops te maken onderweg, dus dat deden wij ook. We reden van Ein Gedi naar Jeruzalem en kwamen toen op route 6 richting het noorden. Onderweg stopte we bij Mount Tabor waar je via een kronkelweggetje omhoog rijdt. Bovenop staat een kerk met een kleurrijke tuin. Wij waren alleen in onze korte broek en topje de auto ingestapt en werden dus vriendelijk teruggefloten. Natuurlijk moet je netjes gekleed zijn, wat wij ook helemaal begrepen. Wij liepen een stukje het bos in en genoten nog even van het verre uitzicht voordat we verder reden. Via Tiberias reden we naar Golan Heights waar we nog getrakteerd werden met een uitzicht over Sea of Galilee (Meer van Tiberias).

Wijnproeven bij Odem Mountain Winery

Overnachten deden we in Golan Heights Hostel in een schattig trekkershutje (zij noemen het The Capsule). We pasten er met z’n tweeën net in, maar het was wel erg grappig en even net iets anders dan de ho(s)tels waar we daarvoor in hadden geslapen. We kwamen om vier uur aan en hadden geen zin om meteen neer te ploffen in het hostel. Daarom zijn we snel doorgegaan naar de Odem Mountain Winery om Israëlische wijnen te proeven. Deze ging om vijf uur alweer dicht, maar we konden in een uur nog prima drie wijnen proeven (+ een dessertwijn die we er nog bij kregen). We bestelde een heerlijk kaasplankje met wat brood en kregen in dat uur nog allemaal informatie over de winery. Ons koffer werd ook nog gevuld met een fles rode wijn… Dus zelfs met alleen een uurtje – écht een aanrader om te doen!

#6. Hello Golan Heights

In de Golan Heights heb je een aantal toffe plekken om te gaan hiken. Wij reden naar Jilabun Stream en sprongen over kleine stroompjes en liepen door een prachtige kloof met uitzicht over de Golan Heights langs twee prachtige watervallen. Het was even zoeken waar we precies moesten zijn, maar uiteindelijk was het het zoeken dubbel en dwars waard.

#7. Kibbutz Evron en het noordelijkste puntje

Misschien wel het mooiste stukje van de reis was toen we in de kibbutz verbleven. Mijn huisgenoot haar moeder komt uit Israël. Eén van de redenen om op vakantie te gaan naar Israël was het tot leven laten komen van haar verhalen. We sliepen bij vrienden van haar ouders en werden ontzettend lief ontvangen. Daarnaast aten we mee in de eetzaal op vrijdagavond (sabbatavond) en kreeg ik natuurlijk een rondleiding door de kibbutz.

Een kibbutz in Israël bezoeken – doen!

Rosh HaNikra en zijn grotten

Dezelfde dag stonden we voor de grens van Libanon voordat we met een kabelbaan naar beneden werden gebracht. Hier bezochten we de grotten van Rosh HaNikra. Weer een heel ander stukje natuur – een woeste zee, mooie rotsformaties, witte krijtrotsen en het water dat overal van kleur leek te veranderen. Het was een mooi uitstapje die maar weer laat blijken hoeveel verschillende soorten natuur er in Israël zijn te zien!

#8. Langs de kust terug naar Tel Aviv Ben Gurion Airport

En toen was het onze laatste dag… Het blijft vervelend als je weer terug moet naar het vliegveld. Wel kan je het natuurlijk zo leuk maken als je zelf wilt en dat deden wij ook. Onderweg stopten wij bij Akko. Een oude havenstad waar we een badhuis bezochten, met een bootje de stad vanaf het water zagen en onze laatste Israëlische maaltijd aten. Een hele tafel vol met falafel, pita, hummus, kip-kebab en heerlijke groenten. We hadden veels te veel voor twee personen en daar betaal je maar 50 NIS (€ 12) p.p. voor.

Via Haifa over route 2 naar het vliegveld

En toen moesten we toch écht richting het vliegveld van Tel Aviv gaan rijden. In Haifa zijn we nog even gestopt om te kijken bij Shrine of the Báb. Je hebt hier ook gratis tours, maar omdat wij meteen door moesten hebben wij gewoon genoten van het uitzicht op de bijzondere tuinen en als je je omdraait de zee. Natuurlijk was het gebouw ook erg indrukwekkend om te zien. Daarna reden we route 2 af langs de kust, terwijl de zon al een beetje onderging. Het was erg lastig om de auto niet nog ergens te parkeren, maar om nou ons vliegtuig daarvoor te missen, was toch ook niet helemaal de bedoeling.

Het reisadvies voor Israël? 

Als je op vakantie naar Israël gaat, vraagt iedereen zich meestal af: is het wel veilig om naar Israël te gaan? Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël, maar dit geldt voornamelijk voor in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse gebieden. Check voordat je iets boekt altijd even het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israël – doen, doen, doen!

Ja, ik kan toch écht niet anders zeggen: zet ‘m op je bucketlist! Vriendelijke mensen, woestijnachtige gebieden, authentieke kibboetsen, indrukwekkende watervallen en ga zo nog maar even door. En ook niet onbelangrijk; je vliegt al vanaf zo’n € 150* naar Tel Aviv.

* Dit zijn de vliegticketprijzen op het moment dat deze blog wordt geplaatst. De prijzen veranderen constant dus check de site voor de meest up-to-date tarieven.

Reageer op dit bericht