Stedentrip Istanbul? Zie deze 6 mooiste wonderen

Istanbul. De stad waar het westen het oosten ontmoet en ideaal voor een stedentrip. Een trendy wereldplaats in Turkije gekenmerkt door de goede winkels, smakelijke restaurants en natuurlijk de interessante geschiedenis. Hier vind je dan ook de mooiste en meest iconische gebouwen. Invloeden van het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk zie je nog overal terug. Benieuwd naar welke wonderen je écht niet mag missen tijdens je stedentrip in Istanbul? Keep reading! We noemen er 6.

#1 Sultan Ahmet Moskee

We beginnen natuurlijk met het beroemdste en misschien ook wel het mooiste gebedshuis van Istanbul: de Sultan Ahmet Moskee. Dit gebedshuis wordt ook wel de Blauwe Moskee genoemd door de vele blauwe tegels die het interieur sieren. Om het gebouw heen zie je zes minaretten. Dit zijn pilaren waar vanuit de inwoners worden opgeroepen tot het gebed.

De Sultan Ahmet Moskee werd van 1609 tot 1618 gebouwd in opdracht van Sultan Ahmet, vanwaar de naam. Het was bedoeld het grootste en mooiste gebedshuis van Istanbul te worden. Maar het moest vooral de Hagia Sophia aan de overkant verslaan. Neem zelf een kijkje (of scroll door naar #6) en beslis wie de winnaar is.

Openingstijden:
09:00 – 18:00 uur (behalve tijdens het gebed van 90 minuten per dag). Op vrijdag is de moskee langer gesloten.

Hoe kom ik bij de Sultan Ahmet Moskee?
De moskee ligt in het centrum van Istanbul. Neem tram 1 (T1) en stap uit bij de halte Sultanahmet. Deze halte ligt op een kleine vijf minuutjes lopen van de moskee.

Hoeveel kost een bezoek?
Een bezoek aan de moskee is gratis. Een donatie wordt wel gewaardeerd.

Wat je moet weten voor je bezoek aan de Sultan Ahmet Moskee:
Om de moskee schoon te houden, trek je bij de ingang je schoenen uit. Deze neem je in een zak mee naar binnen. Van zowel mannen als vrouwen wordt verwacht dat je je, net als in andere gebedshuizen, respectvol kleed en gedraagt. Dus geen korte broeken en mouwloze shirtjes. Vrouwen worden ook gevraagd het haar te bedekken. Niets bij de hand? Geen probleem. Bij de grote moskeeën leen je bij de ingang een sjaal. Camera ready? Prima, maar wel met respect. Zet je flits uit en maak geen foto’s van biddende mensen zonder toestemming.

#2 De Gouden Hoorn en de Bosporus

Geuren, kleuren en een drukte van jewelste. Aan de Bosporus-rivier zijn de vissers druk bezig met het vangen van hun dagelijkse kost, roepen de visverkopers wat ze te koop hebben en lopen shoppers druk in het rond. De Gouden Hoorn is het punt waar de rivier in tweeën splitst en de nieuwe stad wordt gescheiden van de oude stad.

Tijdens je stedentrip in Istanbul moet je zeker een keer over de Galatabrug lopen. Onder de brug vind je restaurants waar je de vers gevangen vis kan proeven. Links van de brug in het stadsdeel Eminönü liggen drie schommelende bootjes. Hier koop je het populairste broodje vis van de stad.

Stap na je smakelijke maaltijd op de veer- of rondvaartboot en ontdek de stad vanaf de Bosporus.

Hoe kom ik bij de De Gouden Hoorn?
De Gouden Hoorn ligt vlakbij de Sultan Ahmet Moskee in de wijk Sultanahmet. Stap uit bij de tramhalte Eminönü of Karaköy İstasyonu. Met de metro? Stap dan uit bij de halte Haliç.

#3 Galatatoren

Deze toren heeft een bijzondere geschiedenis. Zo is er volgens de legende in de 17de eeuw iemand met zelfgemaakte vleugels van afgesprongen. Alles ging volgens plan en de vliegende man landde zes kilometer verderop weer veilig op de grond. Gelukkig maar…

Vandaag de dag heb je op de toren vooral een fantastisch uitzicht over de stad. Dus pak je camera er maar bij en schiet vanaf hier de mooiste plaatjes. Deze moet toch wel echt op je stedentrip to-do-list staan!

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 09:00 – 20:30 uur.

Hoe kom ik bij de Galatatoren?
Met de metro stap je uit bij de halte Şişhane. De dichtstbijzijnde tramhalte is Tophane.

Hoeveel kost een bezoek aan de Galatatoren?
Voor 18.50 Turkse lira sta je op de Galatatoren. Dit is omgerekend ongeveer € 2,50.

#4 Topkapi-paleis

Altijd al willen weten hoe een sultan vroeger leefde? Ga dan naar het Topkapi-paleis. Loop door de magische tuinen, de betoverende harem en dompel jezelf onder in Arabische sferen. De harem was een afgesloten plek diep in het paleis waar de vrouwen (ja, meerdere) en kinderen van de sultan verbleven.

In het paleis leer je meer over de geschiedenis van het Ottomaanse rijk en het leven van de sultans in dit paleis. Wist je bijvoorbeeld dat de sultan met meerdere vrouwen kon trouwen, maar dat het vaak de moeder van de sultan was die de geschikte kandidaten uitzocht?

Ook vind je in het paleis indrukwekkende historische voorwerpen. Bewonder bijvoorbeeld glinsterende juwelen, bijzondere wapens en religieuze objecten.

Openingstijden:
In de zomer geopend van 09:00 – 18:45 en in de winter van 09:00 – 16:45 uur.

Hoe kom ik bij het Topkapi-paleis?
Neem de tram en stap uit bij de halte Gülhane Istasyonu. Vanaf hier is het nog een kleine 10 minuutjes lopen.

Hoeveel kost een bezoek aan het Topkapi-paleis?
Het paleis kost 30 Turkse lira. Wil je ook de Topkapi harem bezoeken? Dan betaal je een 15 Turkse lira extra. Het totaal in euro’s komt neer op ongeveer € 6,50.

#5  Basilica Cisterne

Je stedentrip in Istanbul bestaat uit een hoop historische bezienswaardigheden. Maar deze is wel echt even anders dan wat je tot nu toe hebt gezien. De Basilica Cisterne is gebouwd in de 6de eeuw door de Byzantijnen en diende als wateropslag.

Binnen loop je op gangpaden over het water. Spot de twee Medusahoofden onder de pilaren. Verrassend is dat deze gebruikt worden als ondersteuning en niet als decoratie. Dat verklaart dat er eentje ondersteboven en de andere op zijn kant staat. Vroeger stond het water metershoog waardoor de beeldwerken niet eens te zien waren. Gelukkig geniet je er nu wel van.

Loop verder en bewonder de bijzondere architectuur, de mysterieuze geluiden van vallende waterdruppels en de oranje gloed in dit verzonken paleis. De Basilica Cisterne is ook ideaal als je in de zomer op stedentrip in Istanbul bent. Het is hier namelijk heerlijk koel.

Openingstijden:
In de zomer geopend van 09:00 – 19:00 en in de winter van 09:00 – 16:00 uur.

Hoe kom ik bij het Basilica Cisterne?
Met de tram stap je uit bij de halte Sultanahmet. Je loopt vanaf hier vervolgens in vier minuten naar Basilica Cisterne.

Hoeveel kost een bezoek aan het Basilica Cisterne?
20 Turkse Lira, en dat is omgerekend ongeveer € 2,70.

#6 Hagia Sophia

Ooit was het een kerk, nu is het een van de mooiste moskeeën van Istanbul. De Hagia Sophia is gebouwd in 537 door Justinianus I en staat voor heilige wijsheid. Eeuwenlang was dit de grootste kerk ter wereld. Na de val van Constantinopel werd de kerk aangepast en verbouwd tot moskee.

Een bezoek aan dit imposante gebouw mag niet ontbreken tijdens je stedentrip in Istanbul. De moskee is sinds 1935 een museum. Loop naar binnen en laat je verrassen door de rijke geschiedenis.

Openingstijden:
In de zomer geopend van 09:00 – 19:00 en in de winter van 09:00 – 17:00 uur.

Hoe kom ik bij de Hagia Sophia?
Vanaf de tramhalte Sultanahmet is het nog ongeveer 5 minuten lopen.

Hoeveel kost een bezoek aan de Hagia Sophia?
40 Turkse lira, omgerekend is dat ongeveer € 5,50.

Het klopt, Istanbul is hot. Lijkt een stedentrip naar Istanbul jou ook wel wat? Je kent nu in ieder geval de 6 mooiste wonderlijke plekken die je niet mag overslaan. Na slechts vier uurtjes vliegen vanaf Amsterdam kom je al aan in de hippe hoofdstad van Turkije. Wil je meer weten over het weer, top-bezienswaardigheden en andere belangrijke informatie? Ontdek hier wat Istanbul je nog meer te bieden heeft en check direct de beste vlieg-deal!

Reageer op dit bericht