Stedentrip Lissabon: de verborgen schatten

Tijdens mijn vorige bezoek aan Lissabon ben ik bepakt en bezakt met geweldige herinneringen en prachtige kiekjes van deze stad terug gegaan naar huis. Ik ben het must-do- en must-visitlijstje afgegaan en heb alle prachtige topbezienswaardigheden bezocht en gezien.

Ik ben cultureel verwend door de vele musea, ben met de voetjes van de vloer gegaan in het muzikale Bairro Alto, heb me misselijk gegeten aan heerlijk gebak en heb uitgewaaid op de toren van Belem. Tijdens een onvergetelijke rit met de welbekende tram 28 heb ik mijzelf, al roetsjend door de stad, voorgenomen ooit terug te keren naar de stad van de zeven heuvels. En dat heb ik gedaan! Ik ben op goedkope tickets Lissabon gestuit en kon het niet laten.

Omdat ik alle topbezienswaardigheden al had gezien, heb ik het dit keer ietwat anders aangepakt. Ik ben van het toeristenpad afgestapt en op avontuur gegaan, op zoek naar de verborgen schatten van Lissabon.

‘Hangen’ met de plaatselijke bevolking
Wat mijn hart heeft veroverd in Lissabon, zijn de mensen. De vriendelijke en behulpzame bevolking is altijd in voor een praatje of een Ginjinha een overheerlijke Portugese kersenlikeur. Sla de toeristische hotspots en Hard Rock Café’s over en stap binnen in één van de vele kleine cafeetjes, gevuld met ‘locals’. Er is een grote kans dat de cafégangers geen woord Engels spreken maar dit zal de pret niet drukken en de ‘Ginja’ vloeit rijkelijk! Wil je nog één stap verder? Waag je dan aan couchsurfing en logeer bij een Portugees thuis. Dit is dé manier om nog meer geheime schatten van de stad te ontdekken.

Foodie alert
Het is niet te ontkennen een citytrip Lissabon is een uiterst geschikte kans om je buikje rond te eten. Sinds mijn laatste Pastel de Nata en Kip Piri Piri heb ik, na terugkomst, wekenlang verlangd naar al het lekkers uit de Portugese keuken. Om dit na mijn tweede bezoek te voorkomen heb ik een dag uitgetrokken om deel te nemen aan een eendaagse kookcursus. Ben jij ook zo’n foodie? Zet dit dan op je lijstje en verras het thuisfront, bij thuiskomt, met een waar Portugees kookfestijn. Mijn vrienden konden dit zeer waarderen.

Markten afstruinen
Shoppen, maar dan anders. Kies eens voor één van de markten van Lisboa. Struin langs de kraampjes om de meest originele, en vaak zelfs antieke, souvenirtjes te scoren, te onderhandelen met de Portugezen en je ogen uit te kijken naar al het moois. De markt in Belém (eerste en laatste zondag van de maand) of de Feira da Ladra markt (iedere dinsdag en zaterdag) zijn een bezoek waard als je op zoek bent naar tweedehands en antieke spullen. Ben jij, net als ik, een foodie en op zoek naar de lekkerste lokale lekkernijen en ingrediënten? Bezoek dan de Mercado da Ribeira (maandag t/m zaterdag tot 14.00), tevens een bloemenmarkt is die je reukzintuig op scherp zal zetten.

Fietstocht naar Belém
De kust van Belém blijft uiteraard een must-visit, ongeacht hoe vaak je al in Lissabon bent geweest. De meest gangbare manier om hier te komen is de bus. Voordeel is dat het snel en comfortabel is, nadeel dat je minder van de stad meekrijgt. Een orginelere manier is daarom een wandeltocht.. Vertrek vroeg, draag de juiste schoenen, neem voldoende water mee en vergeet je camera niet! Onderweg kijk je namelijk je ogen uit naar de prachtige architectuur en de bijzondere landschappen. Let vooral op de graffiti kunstwerken op de gebouwen, waar Lissabon bekend om staat. Onderschat deze wandeling niet. Het mag ‘maar’ 8 tot 10 kilometer zijn, Lissabon is berucht om haar heuvels en is het grootste deel van het jaar warm. Is de wandeling te hoog gegrepen? Huur dan een fiets en fiets (eventueel met een mooie omweg) naar dit prachtige stuk van Portugal.

Jardim do torel
Het is een kleine hike de heuvel op, maar het adembenemende uitzicht op de stad van bovenaf is onbeschrijfbaar. Neem in de vroege ochtend koffie en een gebakje mee de heuvel op om te genieten van de zonsopkomst of kies voor een fles wijn en een kaasje bij zonsondergang.

Picknick op een klif
Heb je een dag over? Huur dan een auto om van je stedentrip Lissabon een vakantie Portugal te maken. Vul je boodschappentas met vers brood, Portugese kaasjes, olijfjes, vruchten, snacks en wat je maar kunt bedenken en vertrek vervolgens naar Cabo da Roca voor een adembenemend uitzicht.

Reageer op dit bericht