Stedentrip New York in 4 dagen

Ik ben nu twee keer in New York geweest en beiden keren heeft New York mijn verwachtingen overtroffen.

De stad zo groot, zoveel mensen, hoge gebouwen, flikkerende billboards, taxi’s, je weet gewoon niet waar je moet kijken, zoveel indrukken!

Mijn eerste keer New York, kan ik me nog goed herinneren. Net als bij alle andere toeristen stond op mijn lijstje het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building, Brooklyn Bridge en Central Park. Natuurlijk mocht een wandeling over 5th Ave. niet ontbreken en moesten we even langs Ground Zero. Toen nog een echte bouwput.

Bijzonder moment was op een zondag. We liepen we door Harlem en hoorde in de verschillende kerken mooie gospeldiensten voorbij komen. Stiekem luisterend bij de deur, kwamen deze liederen ons tegemoet. Ze vroegen zelfs nog of we binnen kwamen, maar met onze te blote schouders vonden we dat geen goed idee en bedankte voor het aanbod.

Mijn tweede bezoek was meer van niets moet, alles mag. Ground Zero was niet meer en op dezelfde plek als de oorspronkelijke Twin Towers stonden nu twee nieuwe torens in aanbouw. Het inmiddels voltooide One World Trade Center (541 meter inclusief antenne) bepaalt inmiddels de vernieuwde skyline van New York.

Met een iet, wat warrige gids, zijn we ook een middag op de fiets gestapt. Door Manhattan, langs de pier, de Brooklyn Bridge over richting Brooklyn Heights voor de skyline waar ik het zojuist over had en terug via Manhattan Bridge, Chinatown, via het drukke 7th Aven terug naar het beginpunt. Fietsen in New York is goed te doen want er ligt meer dan 300 kilometer aan fietspad. Er worden ook veel tour mogelijkheden door Central Park aangeboden.

Wil je ook een stedentrip New York? Er zijn directe vluchten met onder andere KLM en United. Vliegtickets New York beginnen bij ongeveer € 500.

Geen zin om een heel programma zelf samen te stellen? Ik geef je hier alvast wat tips voor een stedentrip New York in 4 dagen, waarbij je in verschillende wijken de highlights kunt bezoeken.

Dag 1 – Van Empire State tot Greenwich Village

Begin de dag vroeg en zoef omhoog voor een spectaculair uitzicht vanaf het Empire State Building. Vanaf deze hoogte vallen de verschillende blokken die zo kenmerkend zijn voor het straatbeeld je pas echt goed op. Een alternatief uitkijkpunt en volgens sommige zelfs mooier, is het verder op gelegen Rockefeller Center.

Ga vervolgens richting Madison Avenue bij Madison Square Park en bekijk het Flatiron gebouw. Als het goed is, is deze je vanaf grote hoogte ook al opgevallen.

Ga via Broadway zuidwaarts naar East 21st Street en loop twee blokken verder naar Gramercy Park. Loop via het bedrijvige Union Square en bezoek eventueel de Forbes Galleries.

Daarna richting Greenwich Village voor Carmine Street, de auto’s laten u weten in het nu te zijn maar bij St. Luke’s Place waant u zich even in de 19e eeuw. Op 751/2 Bedford Street vindt u het smalste huis van New York.

Loop door naar de White Horse Tavern en geniet van een verkoelend drankje. Of naar Bleecker Street voor leuke winkels, of neem een chique diner in de Gramercy Tavern.

Dag 2 – Lower Manhattan

Vandaag gaat u het Vrijheidsbeeld zien. Pak de metro richting Lower Manhattan om vervolgens met de gratis bootferry te nemen richting Staten Island. Vanaf de boot heeft u een goed uitzicht op het beroemde beeld. Wilt u Liberty Island bezoeken en onder het beeld staan, dan moet u één van de betaalde boottochten nemen.

Bij terugkomst neemt u de metro vanaf Bowling Green, stap over bij Brooklyn Bridge/City Hall op lijn 6 en stap uit bij Spring Street voor een wandeling door het trendy Soho.

Dag 3 – Midtown Manhattan

Start de dag in de Grand Central Terminal waar u de dagelijkse New Yorkse forenzen ziet. Verlaat het station en loop richting Lexington Avenue voor het Chrysler Building. Wandel via deze straat naar 46th Street en sla linksaf richting 5th Avenue voor de mooie facade van het art-deco gebouw Fred F. French.

Loop verder via 5th en ga op een gegeven moment 7th Avenue in voor een lunch in één van de vele mogelijke restaurantjes. Een leuke mogelijkheid is Carnegie Deli.

Wil je een museum bezoeken? Dan ligt het Museum of Modern Art op 53rd Street. Loop anders verder door richting Broadway en sla vervolgens linksaf richting het schreeuwerige Times Square.

Het avondprogramma zou je kunnen vullen met een voorstelling in een van de theaters op Broadway.

Dag 4 – Uptown en Central Park

Wanneer je nog een museum wilt bezoeken, dan ligt het Metropolitan Museum en het of Art en het Guggenheim aan 5th Avenue. Of het American Museum of Natural History aan de aan de andere kant van Central Park aan Columbus Avenue. Ga wel op tijd heen en wees de drukte voor.

Genoeg musea gezien, of wil het gewoon rustig aan doen? In de vroege ochtend, en op alle andere momenten van de dag is het heerlijk vertoeven in Central Park.

Ook zin in New York? Ik zou zeggen boek nu je vliegtickets naar New York. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring.

Reageer op dit bericht