Verwachte Schiphol drukte: 6 tips voor een goede start van je reis

Vertrek jij deze zomer vanaf luchthaven Schiphol Amsterdam naar jouw vakantiebestemming? Dan kan je helaas lange wachtrijen bij het inchecken en drukte bij de veiligheidscontrole verwachten. Eerder dit jaar bleek dat Schiphol tijdens de vakantiedrukte niet was voorbereid op het hoge aantal vertrekkende passagiers. Heb jij al nagedacht over hoe jij deze drukte gaat trotseren? Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet zodat je onbezorgd aan je reis kunt beginnen.

Controleer je reisdocumenten

Het is belangrijk dat je voor vertrek alle reisdocumenten goed controleert. Staan alle namen goed op de tickets, is je paspoort nog geldig en heb je alle benodigde reisdocumenten in je bezit? Denk hierbij ook aan een visum of reistoestemming die je misschien nodig hebt voor jouw vakantiebestemming. Dit kun je vooraf controleren via de website van Visa4travel.

Houd je aan de bagagevoorschriften

Onnodig oponthoud wordt vaak veroorzaakt doordat reizigers niet op de hoogte zijn van de juiste bagagevoorschriften. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat je wel en niet in je hand- en ruimbagage mee mag. Per persoon mag je kosteloos 1 stuk handbagage meenemen en de exacte afmetingen en het gewicht hiervan verschillen per luchtvaartmaatschappij. Raadpleeg hiervoor de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Het inchecken van je ruimbagage kun je bij de speciale drop off balies doen mits je online bent ingecheckt. Op je e-ticket staat het aantal toegestane kilogram ruimbagage vermeld dat je mag meenemen. Overschrijd dit aantal niet want dit zorgt niet alleen voor extra wachttijd, maar ook voor extra kosten.

Check vooraf online in

Het is tegenwoordig mogelijk om met alle luchtvaartmaatschappijen online in te checken. Het is simpel, snel en je bent direct in bezit van je boardingpass. Op je e-ticket staat de airline boekingscode vermeld waarmee je kunt online inchecken via de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. In veel gevallen kan dit al vanaf 24 uur voor vertrek van je reis. Print je boardingpass uit of stuur deze door naar je smartphone. In het geval je geen bagage hoeft in te checken kun je direct door naar de douane en vermijd je de rij bij de check-in balies of selfservice incheck-kiosken.

Vertrek op tijd

De nodige stress is te voorkomen door op tijd van huis te vertrekken. Ga je met de auto of met het openbaar vervoer, houd altijd rekening met oponthoud op de weg of het spoor. In deze drukke periode is het aan te raden om ruim 3 tot 3,5 uur voor vertrek aanwezig te zijn. Heb je een ochtendvlucht of einde middagvlucht, plan dan je reis nog beter want in deze uren is het rondom Schiphol extra druk door de spits. Wil jij jouw reis naar de luchthaven tot in de puntjes geregeld hebben, reserveer dan alvast een parkeerplek nabij Schiphol. (link)

Douane

Schiphol heeft één van de strengste bagagecontroles van Europa. Zorg er voor dat je op de hoogte bent van de bagagevoorschriften  m.b.t. vloeistoffen, apparatuur, afmetingen en het gewicht van je handbagage. De snelste manier om door de douane te komen is om riemen, sieraden en kleingeld uit je broekzak in de bak te doen. En zorg dat make-up, zalfjes en andere vloeistoffen van max. 100ml per flesje in een afgesloten plastic zakje zitten. Attendeer reizigers voor je in de rij ook op deze “trucjes” en je zult nog sneller door de douane heen zijn.

Erger je niet

Je vakantie begint vanaf het moment dat je onderweg bent naar de luchthaven. Laat je daarom niet gek maken door de lange wachtrijen voor vertrek van je reis, maar bedenk alvast wat je als eerste gaat doen als je straks op jouw vakantiebestemming bent aangekomen. Neem wat te drinken mee, een magazine, wat lekkere snacks en de ergernis neemt direct af.

Reageer op dit bericht