Vliegticket boeken: maak deze fouten niet!

Hopelijk heb je er nog niet mee te maken gehad, fouten bij het boeken van je vliegticket. Een vliegticket is tegenwoordig supersnel geboekt op je mobiel, tablet of op je computer. Juist die snelheid en gemak zorgen dat het af en toe flink mis kan gaan. Kleine foutjes kunnen je erg duur komen te staan en bezorgen ook de nodige stress, terwijl je juist ontspannen op vakantie wil gaan. In deze blog laten wij je weten welke fouten je tijdens het boeken beter niet maakt en we geven jou dé tips om zulke fouten voortaan te voorkomen.

#1 Verkeerde persoonsgegevens ingevuld

Met stip op één: verkeerde persoonsgegevens op je vliegticket. Van één verkeerde letter in je voor- of achternaam, één letter te veel of één ontbrekende letter, tot zelfs een volledig verkeerd gespelde voor- en of achternaam. Of wat denk je van een verkeerd geslacht invullen? Deze fouten jagen je tegenwoordig flink op de kosten, zeker als je er pas vlak voor vertrek achterkomt. Je kunt zelfs geweigerd worden op de vlucht en een nieuw vliegticket moeten aanschaffen. Ik heb het helaas zelf meegemaakt en ben nu dus extra alert.

Wij geven je graag de beste tips om naamfouten te voorkomen:

#2 Verkeerde reisdatum ingevuld

Stel je bent aan het zoeken naar het goedkoopste vliegticket voor een vertrekdatum die jij in gedachte hebt. Je ziet de beste deals voorbijkomen en klik klik, jouw vliegticket is geboekt. Wat ben je blij, want jij hebt je vliegticket voor een superscherpe prijs gevonden. Snel sluit je het scherm en je vertelt iedereen dat je op reis gaat. Maar dan kijk je op je e-ticket (hopelijk niet pas de dag zelf…) en zie je dat je toch een andere datum hebt ingevuld dan je in eerste instantie in gedachte had. Je hebt je vakantiedagen opgegeven, een oppas voor je kat geregeld en je bent al helemaal in de mood!

Een drama, want datumwijziging is in sommige gevallen niet toegestaan, zelfs niet tegen wijzigingskosten. Een nieuw vliegticket kopen of thuisblijven zijn dan nog de enige twee opties die je hebt. Het overkwam een collega en zij heeft een heel nieuw vliegticket moeten aanschaffen.

Onze tip: check altijd je boekingsoverzicht voordat je bevestigt en betaalt, zo voorkom je problemen met reisdata.

#3 Verkeerde reisbestemming op je vliegticket

Er zijn steden die exact dezelfde naam delen. Het overkwam iemand die dacht een vliegticket naar Sydney in Australië geboekt te hebben, maar uiteindelijk er pas bij aankomst in Sydney in Canada achterkwam dat hij een verkeerd vliegticket geboekt had. Dit is de top 10 bestemmingen die dezelfde naam delen, maar totaal ergens anders liggen:

Onze tip: wil jij een vliegticket boeken naar een van deze bestemmingen? Let dan extra goed op dat je voor het juiste land kiest. Deze routes zijn namelijk niet meer te wijzigen. Duur foutje!

#4 Verkeerd e-mailadres

Dit is een veelgemaakte fout. Niet de allerergste gelukkig, maar handig is het niet. Nadat je je naam hebt ingevuld, wordt gevraagd om onder andere je e-mailadres op te geven. Op het opgegeven e-mailadres komen de boekingsbevestiging, je e-tickets en alle verdere, aanvullende reisinformatie binnen. Vul jij hier niet het correcte e-mailadres in, dan krijg je helemaal niks in je inbox, dus ook geen vliegticket. Eén verkeerde letter of leesteken zorgt er al voor dat jij geen informatie ontvangt. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand anders wel dit ‘verkeerde’ e-mailadres gebruikt en jouw boekingsdetails ontvangt. Dat wil je al helemaal niet.

Onze tip: double check jouw e-mailadres bij het invullen. Dan krijg je alle informatie over je boeking in jouw mailbox binnen. Is het toch niet goed gegaan en kom je er pas achter nadat je de boeking hebt afgerond en je binnen enkele minuten geen boekingsbevestiging in je mail ontvangt? Neem dan even contact op met onze klantenservice zodat je e-mailadres aangepast wordt en je wel de juiste gegevens per e-mail ontvangt.

#5 Verkeerde vertrekluchthaven

Deze komt gelukkig niet vaak voor, maar het overkwam een collega. Op een haar na heeft ze haar vlucht gehaald. Helaas heeft ze wel een verkeersboete moeten incasseren, maar een nieuw vliegticket boeken was vele malen duurder geweest. In Nederland weet je vaak wel direct de juiste vertrekluchthaven te vinden. Amsterdam Schiphol Airport is niet hetzelfde als Eindhoven, Rotterdam of Groningen. Maar stel het vliegticket wat je zoekt heeft vertrek Düsseldorf Airport. Dan zie je bij vluchtmogelijkheden wel eens Weeze Airport staan. Vaak nemen de zoekmachines niet alleen Düsseldorf, maar ook Weeze mee, als je meerdere vertreklocaties selecteert. Hetzelfde gebeurt bij Brussel Airport en Charleroi. Zowel Düsseldorf en Weeze als Brussel en Charleroi liggen op een uur rijden van elkaar. Niet bepaald ‘dicht in de buurt’.

Tip: als je bijvoorbeeld alleen maar vanaf Brussel Zaventem wil vliegen en niet vanaf Charleroi, zorg er dan voor dat je ‘alternatieve luchthavens’ niet aanvinkt. Maakt het je niet uit, maar wil je wel de juiste trein en het juiste vervoer geregeld hebben naar de juiste airport? Check dan sowieso je ticket, minimaal een dag voor vertrek.

Reageer op dit bericht