Wat zijn de beste airlines als je vliegt met je kids?

Wanneer je gaat vliegen met kinderen hoop je natuurlijk op een ontspannen en comfortabele vlucht. Op de korte afstanden zijn comfort en entertainment misschien iets minder van belang dan wanneer je ver gaat vliegen met kinderen. Maar ook dan wil je natuurlijk wel met je kinderen uitgerust en ontspannen aankomen. Alles om fris aan je gezinsvakantie te beginnen. In deze blog kom je er achter hoe kindvriendelijk airlines nou écht zijn en waar je op moet letten. Lees verder of check de beste kids-bestemmingen in de voorgaande blog. 

Zitplaatsen en extra’s

Stoelen naast elkaar

Het liefst wil je natuurlijk met het gezin bij elkaar zitten. De meeste airlines rekenen tegenwoordig kosten voor stoelreserveringen buiten de reguliere (online) check-in periode. Bij Air France en KLM zitten kinderen onder de twaalf altijd naast een volwassene, maar dat is niet overal zo. Bij veel andere airlines wordt er wel rekening mee gehouden, maar is het nooit een garantie dat je ook daadwerkelijk naast je kind komt te zitten. Tenzij je met een baby reist of stoelen tegen betaling reserveert. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan dit vaak al vanaf 180 dagen voor vertrek. Vlieg je liever met meer zitcomfort? Er zijn ook airlines die stoelen met meer beenruimte (tegen betaling) aanbieden. Als je gaat vliegen met kleine kinderen kan dat wel meerwaarde hebben.

Tip! Wil je zekerheid? Kies dan voor de betaalde variant of check in op het moment dat dit online mogelijk is. Dit is meestal tussen 48 en 24 uur voor vertrek, afhankelijk van de airline met wie je vliegt. Bij lowcost-airlines zoals easyJet of Ryanair kan je al eerder inchecken. Tijdens het online inchecken bestaat trouwens nog steeds de kans dat je niet naast elkaar zit en dat de beste stoelen al vergeven zijn. Het blijft dus een gokje waar je zit als je niet voor je stoel betaalt.

Vliegen met een baby

Ga je vliegen met een kind dat jonger is dan twee jaar? Afhankelijk van het gewicht van je baby kan je ervoor kiezen om een baby bassinet (reiswieg) aan te vragen op een lange-afstandsvlucht. Let wel op: dit is een aanvraag en nooit een garantie.  Er is altijd maar een beperkt aantal reiswiegjes beschikbaar per vlucht en de jongste hebben altijd voorrang. Bovendien is er een maximum gewicht gesteld voor baby’s. Is je kindje zes maanden of ouder, of weegt hij/zij zwaarder dan het maximale gewicht? Dan is deze reiswieg niet echt geschikt. Het is wel het proberen waard om het aan te vragen, want zo maak je kans op een bulkhead-stoelen (stoelen achter de schotten). Deze heeft standaard ook meer beenruimte. Als je een opvouwbaar bedje en deken meeneemt, kan je kindje eventueel nog op de grond liggen om te slapen.

Eigen ervaring

Tijdens een van mijn verre reizen mocht ik met mijn dochtertje van 2,5 op de bulkhead-stoelen zitten. Er waren weinig baby’s aan boord, dus we hadden geluk. Ook kon ik een autostoeltje bevestigen op de stoel en kon mijn oudste dochter op de grond voor onze stoelen slapen. Een lieve stewardess van KLM kwam met een dekentje en kussens om het zo comfortabel mogelijk te maken voor haar. We hebben toen alle drie heerlijk geslapen!

Kindermaaltijd en service aan boord

Vraag als je gaat vliegen met kinderen altijd minimaal 48 uur voor vertrek een kinder- of babymaaltijd aan op lange afstandsvluchten. Meestal is dit gratis. Deze vraag je eenvoudig online aan op de website van de airline met wie je vliegt. Of neem hiervoor contact op met ons callcenter nadat je geboekt hebt. Vlieg je binnen Europa? Dan is het vaak zo dat je voor een maaltijd of snack moet bijbetalen. Deze hoef je niet (altijd) van tevoren aan te vragen. Behalve dat de meeste jonge kids blij zijn met een kindermaaltijd, is het ook een groot voordeel dat je kind als een van de eersten in het vliegtuig een maaltijd krijgt. Zo kan je eerst je kind helpen met eten voordat je zelf je maaltijd krijgt.

Niet onbelangrijk is de service aan boord. Er zijn maatschappijen die bekend staan als zeer kindvriendelijk, vooral door de prettige service aan boord. Dit zijn bijvoorbeeld Emirates, KLM, Virgin Atlantic, Singapore Airlines en Etihad Airways. Vriendelijk en behulpzaam cabinepersoneel is echt een pluspunt.

Tip: wees zelf ook vriendelijk tegen het cabinepersoneel, dit werkt zeker in je voordeel. Je kan ze maar beter te vriend houden, toch?

Speelset voor de kinderen en inflight-entertainment

Vliegen met kinderen kan echt een feestje zijn, zeker wanneer ze helemaal in de watten worden gelegd. Denk aan puzzels, kleurplaten, boekjes, knuffels en ga zo maar door. Er zijn airlines die hier bijzonder goed in zijn, zoals Emirates, Virgin Atlantic en Qatar Airways. Emirates spant de kroon als het om inflight-entertainment gaat. Zij hebben meer dan 4.000 kanalen aan boord, waaronder ook veel kids- en game-kanalen en de mogelijkheid om van tevoren je eigen playlist samen te stellen. Dit is leuk voor volwassenen, maar ook voor kids. Ook veel andere airlines hebben entertainmentsystemen voor kids op lange afstanden. Check voor vertrek altijd de website van de airline. Laat de voorpret thuis al beginnen. Wat je zoal dan kan verwachten? Check bijvoorbeeld deze video van Emirates:

Ook bij KLM of Qantas weten ze precies hoe ze kids blij maken!

Bagage, buggy’s en autostoeltjes

Je mag voor baby’s tot twee jaar gratis een babytas meenemen aan boord. De afmetingen en het gewicht verschillen per airline. Kinderen met een stoel hebben dezelfde bagagevrijstelling als volwassenen. Een buggy of kinderwagen mag meestal wel gratis mee, maar moet als ruimbagage worden ingecheckt. Inklapbare buggy’s mogen wel mee tot aan de gate. Als je kind een eigen stoel heeft, mag je bij de meeste airlines op verre vluchten een autostoel meenemen aan boord, mits deze op de stoel past en aan de veiligheidseisen voldoet. Ben je benieuwd of het op jouw vlucht ook mag, ga dan daar de website van de airline met wie je vliegt.

Eigen ervaring

Ik heb zelf ervaring met KLM en Air Mauritius waarbij de autostoel gewoon mee aan boord mocht op de lange afstand. Als jouw kindje goed slaapt in een autostoeltje kan dit zeker een oplossing zijn om te zorgen dat hij/zij zich comfortabel voelt tijdens de reis. Mijn kids waren happy!

Dat éxtra stapje voor je kids!

Er zijn zeker airlines die net een stapje extra zetten. We lichten er een paar voor je uit.

Emirates: young flyers worden op grote hoogte verwend met een uitgebreid entertainmentsysteem en krijgen een Fly With Me Animal. Daarnaast is er een aparte familie-incheckbalie op Dubai Airport.

KLM: hulpvaardig Nederlandssprekend cabinepersoneel en een Bluey-speelset. Daarnaast vlieg je van Amsterdam rechtstreeks naar heel veel bestemmingen in de wereld. Heb je de nieuwe video al gezien waarin de baby centraal staat? Een regelrechte uitnodiging aan alle kleintjes om de wereld te ontdekken!

Etihad Airways: een nanny aan boord! Deze nannies worden getraind in Engeland en vliegen mee op de lange afstanden voor entertainment en nemen een stukje zorg uit handen bij ouders. Deze service is uniek en alleen beschikbaar op vluchten van Etihad Airways. Dus vlieg je naar Abu Dhabi of verder naar Azië, kijk dan zeker naar vliegtickets van deze airline.

Tenslotte…

Wanneer je vliegtickets boekt is de prijs vaak een doorslaggevende factor. Toch is het ook handig om ook naar vertrek-/vlieg- en aankomsttijden te kijken als je gaat vliegen. Zo kan voor het ene kind een nachtvlucht fijner zijn dan een dagvlucht. Ook kun je bijvoorbeeld de keuze maken tussen een non-stop vlucht of een vlucht met een overstap. Een overstap kan beter zijn wanneer je kind erg beweeglijk is. En wat te denken van beenruimte? Daar zijn ook aardig wat verschillen tussen de airlines. Last but not least, kijk ook eens naar de verschillen in bagagevrijstelling per airline. Benieuwd naar waar je nog meer aan moet denken als je gaat vliegen met kinderen? Je leest het in de volgende blog!

Reageer op dit bericht